Što je potrebno za organizaciju uspješne turističke manifestacije?

Što je potrebno za organizaciju uspješne turističke manifestacije?

Upravni odjel za turizam Istarske županije u suradnji s porečkim Institutom za poljoprivredu i turizam u narednom će tjednu diljem Istre organizirati radionice na temu manifestacija. Tom će prigodom stručnjakinja iz područja event managementa Klara Trošt Lesić izložiti problematiku koju susrećemo prilikom organizacije manifestacija s financijskog, organizacijskog, logističkog, marketinškog i prodajnog aspekta. Izlaganje će biti popraćeno nizom primjera i interakcijom sa sudionicima koje će se nastojati potaknuti na konstruktivnu raspravu o problemima i zaprekama prilikom organizacije manifestacija, kao i o pozitivnim iskustvima.

Radionice su namijenjene djelatnicima lokalnih turističkih zajednica, predstavnicima lokalne samouprave i svim ostalim dionicima koji organiziraju ili sudjeluju u organizaciji manifestacija na lokalnoj razini. Radionice se organiziraju u cilju razvoja Istre kao kvalitetne i konkurentne turističke destinacije, održivog razvoja kulturnih i prirodnih resursa te podizanja kvalitete turističkih proizvoda i usluga, što je u skladu s programom rada Upravnog odjela za turizam i smjernicama iz Master plana razvoja turizma Istre do 2025. godine. Radionice su za sve besplatne a održati će se prema sljedećem rasporedu:

  • PONEDJELJAK 22. VELJAČE u 12h - UMAG, Gradska vijećnica (za područje gradova Umag, Novigrad i Buje te općine Brtonigla)
  • SRIJEDA 24. VELJAČE u 14h - POREČ, sajam Promohotel (dvorana Žatika) (za područje gradova Poreč i Rovinj te općina Tar-Vabriga, Funtana, Vrsar, Bale i Kanfanar)
  • ČETVRTAK 25. VELJAČE u 12h - PULA, Gospodarska komora (za područje gradova Pula i Vodnjan te općina Medulin, Fažana, Ližnjan, Marčana i Barban)
  • PETAK 26. VELJAČE u 13h - LABIN, Gradska knjižnica (za područje grada Labina te općina Nedešćina, Kršan i Raša)
  • PONEDJELJAK 29. VELJAČE u 13h - BUZET, Narodni dom (za područje grada Buzeta te općina Grožnjan, Lanišće, Lupoglav, Motovun i Oprtalj)
  • PONEDJELJAK 29. VELJAČE u 17h - PAZIN, Spomen dom (za područje grada Pazina te općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Pićan, Svetvinčenat, Sv. Lovreč, Sv. Petar u šumi, Tinjan, Višnjan,Vižinada i Žminj)

Teme o kojima će se govoriti su sljedeće:

  1. Osnove turizma manifestacija - vrste manifestacija, lokacija održavanja i doživljaji
  2. Razumijevanje procesa strateškog menadžmenta manifestacija
  3. Ključni dionici manifestacija - zajednička organizacija manifestacija
  4. Upravljanje ljudskim potencijalima manifestacija
  5. Financijski menadžment manifestacija - česte proračunske pogreške i savjeti za porast prihoda
  6. Marketing manifestacija - promocija i internet-marketing.

O PREDAVAČICI:

Klara Trošt Lesić stekla je titulu doktorice znanosti 2012. godine na Ekonomskom fakultetu u Splitu, obranom doktorske disertacije s naslovom "Vrednovanje manifestacija u funkciji održivog razvoja turističke destinacije".

U svom znanstvenom radu je kao suradnica ili voditeljica sudjelovala u prijavi i provedbi brojnih znanstvenih, europskih i komercijalnih projekata. Sudjelovala je i na mnogobrojnim znanstvenim konferencijama i stručnim predavanjima u državi i inozemstvu, autorica je i koautorica više objavljenih znanstvenih radova te je uključena u mnogobrojne aktivnosti popularizacije znanosti.

U dosadašnjem radu sudjelovala je u izvođenju nastave na preddiplomskom sveučilišnom studiju pri Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji te na diplomskom sveučilišnom studiju pri Ekonomskom fakultetu u Splitu kao gostujući predavač iz područja menadžmenta manifestacija. Od 2012. godine sudjeluje u izvođenju nastave na diplomskom interdisciplinarnom studiju "Kultura i turizam" Sveučilišta Josipa Jurja Dobrile u Puli kao vanjska suradnica, asistentica iz kolegija Planiranje i organizacija kulturnih manifestacija.

Godine 2010. prima priznanje kao najbolja studentica poslijediplomskog doktorskog studija Ekonomskog fakulteta u Splitu. Članica je Odbora za turizam Grada Poreča i Udruge diplomiranih studenata Odjela za ekonomiju i turizam "dr. Mijo Mirković". Aktivna je članica Panela za senzorsko ocjenjivanje djevičanskog maslinovog ulja Instituta (službeni panel RH ovlašten od strane Ministarstva poljoprivrede) i na Nacionalnoj je listi senzorskih analitičara maslinovog ulja od 2011. godine.

Njezini predmeti istraživanja su menadžment manifestacija (s posebnim naglaskom na učinke održivih manifestacija i doživljaje s manifestacija) te gastronomski turizam. Trenutno je zaposlena u Zavodu za turizam pri porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam. Njezina znanstvena bibliografija objavljena je na sljedećem linku: https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=301164.

Prezentacije s radionica:

Autor fotografije: Milivoj Mijošek, Glas Istre