Župan Flego na 119. Plenarnom zasjedanju Odbora regija

Župan Flego na 119. Plenarnom zasjedanju Odbora regija

Istarski župan Valter Flego od 10. do 12. listopada sudjeluje na 119. Plenarnom zasjedanju Odbora regija, u Bruxellesu, koji se održava u sklopu 14. Europskog tjedna regija i gradova.  

Pod temom "Regije i gradovi za održiv i uključiv rast", članovi odbora regija na sjednici raspravljaju o važnoj temi sadašnjosti i budućnosti Europske unije, kao i o Rezoluciji Europskog semestra za 2016. godinu te projekcijama za 2017. godinu. Također, na dnevnom redu naći će se i europska shema depozitarnog osiguranja, akcijski plan za eVladu 2016.-2020., digitalizacija europske industrije, akcijski planu za kružnu ekonomiju, europska zračna strategija i mnoge druge teme.

Župan Flego naglašava kako je posebno značajno što Odboru regija prisustvuje i povjerenica za regionalnu politiku Corina  CreÅ£u s kojom predstavnici regija razgovaraju o većoj učinkovitosti i pojednostavljenju kohezijske politike, odnosno efikasnijem povlačenju europskih sredstava za razdoblje 2014.-2020.

"Članovi Odbora regija složni su da je nužna veća decentralizacija u upravljanju europskim fondovima. Upravljanje operativnim programima i financijama treba prepustiti samim regijama koje znaju prioritete na svome području i mogu ih brže provesti od države", naglasio je župan Flego dodajući kako se ne smije dopustiti da se, zbog sporosti i tromosti države, propusti prilika za realizaciju velikih, razvojnih projekata. Naime, upravo to se događa u nekoliko visoko centraliziranih država, poput Hrvatske, gdje, primjerice, privatni poduzetnici, zbog komplicirane procedure, niti ne prijavljuju projekte. 

Tijekom boravka u Bruxellesu, istarski župan održat će i niz bilateralnih susreta s predstavnicima europskih regija te sudjelovati sjednici na Izvršnog odbora Jadransko-jonske euroregije.

Europski tjedan regija i gradova četverodnevna je manifestacija koja se jednom godišnje održava u Bruxellesu, u organizaciji Odbora regija EU-a i Glavne uprave Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku. Tijekom Europskog tjedna službenici iz regionalnih i gradskih uprava te stručnjaci i predstavnici akademske zajednice razmjenjuju dobre prakse i znanja u području razvoja regija i gradova. To je također ugledna platforma za političku komunikaciju o razvoju kohezijske politike EU-a, gdje se povećava svijest donositelja odluka o činjenici da regije i gradovi imaju važnu ulogu u oblikovanju politike EU-a. Europski tjedan regija i gradova najveća je europska javna manifestacija te vrste.

Galerija fotografija