Projektom WELLFOOD ACTION dodatno valorizirati istarsku gastronomiju

Projektom WELLFOOD ACTION dodatno valorizirati istarsku gastronomiju

Istarski župan Valter Flego i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre - AZRRI Igor Merlić na današnjoj su konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli, predstavili EU projekt WELLFOOD ACTION, financiran iz Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja.

Kako je naglasio župan Flego, projektom se čini dodatni iskorak po pitanju gastronomske valorizacije autohtonih namirnica.

"Nastavljamo raditi na zaštiti i valorizaciji istarskih proizvoda, još jačem povezivanju turizma i poljoprivrede, kao i sustavnom radu na povećanju prepoznatljivosti i dostupnosti istarskih proizvoda u turističkoj ponudi", rekao je župan Flego dodajući kako je potražnja za izvornim, lokalnim proizvodima u konstantnom porastu.

Jedan je od ciljeva projekta, dodao je župan, i uključivanje predškolske i školske djece u projekt WELLFOOD ACTION. Naime, postepenim uvođenjem autohtonih proizvoda u obrazovne institucije u Istarskoj županiji (jaslice, vrtići, osnovne i srednje škole te školski domovi), želi se promicati poželjne prehrambene navike kod djece, počevši od najranije dobi.

Direktor AZRRI-a Merlić napomenuo je kako projekt traje 8 mjeseci, a ukupna mu je vrijednost 811.193,18 EUR-a. Odobrena sredstva AZRRI-u iznose 83.664,80 EUR.

Uslijedilo je predstavljanje projekta široj javnosti na pulskoj tržnici, gdje su poznati istarski kuhari Robert Perić i David Skoko pripremali jela od istarskog magarca i sezonske ribe. Na događaju su sudjelovala i djeca pulske vrtićke skupine D.V. Marija Petković, Osnovne škole Kaštanjer te učenici kuharstva Turističko Ugostiteljske škole iz Pule.

Galerija fotografija