Održan sastanak na temu puštanja u operativni rad radara Monte Kope

Održan sastanak na temu puštanja u operativni rad radara Monte Kope

U sjedištu Istarske županije u Puli danas je održan sastanak na temu puštanja u operativni rad radara Monte Kope. Sastanku su nazočili istarski župan Valter Flego, ministar turizma Anton Kliman, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Dragan Bilać, načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, načelnik Sektora zračnog prometa pri Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Dinko Staničić te predstavnici španjolske tvrtke Indra, izvođača radova na radaru Monte Kope.

Župan Flego je na samom početku sastanka gostima iz Španjolske poželio dobrodošlicu te ukratko predstavio Istru kao najturističkiju regiju u državi te je izrazio zadovoljstvo realizacijom projekta radara Monte Kope, vrijednog 11 milijuna kuna.

Govoreći o vrijednosti investicije, istarski župan je istaknuo njezin značaj za Istru i čitavu Hrvatsku po pitanju jače sigurnosti zračnog prostora, ali i većeg broja zrakoplova koji će slijetati u pulsku zračnu luku, dodavši kako se projekt savršeno uklapa u Master plan razvoja istarskog turizma i Master plana razvoja Zračne luke.

Ministar turizma Anton Kliman, također, je istaknuo važnost sigurnosti u turističkom sektoru i ugled Hrvatske kao sigurne destinacije.

"S ovakvim projektima zasigurno ćemo moći primati veći broj avio letova na naš aerodrom u Puli, ali i aerodromima u Rijeci i Zadru te ćemo privući i turiste s udaljenijih destinacija', naglasio je ministar Kliman dodavši kako nema dobrog turizma bez dobre infrastrukture koja jamči sigurne, polete, dolete i prelete.

Da je riječ o najmodernijem i tehnološki vrlo naprednom sekundarnom radaru koji zrači višestruko manje od limita propisanih pravilnikom, a omogućava visokokvalitetan servis, naglasio je direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Dragan Bilać te zaključio kako usluga zračnog prometa u Hrvatskoj kontinuirano raste.

Inače, Hrvatska kontrola zračne plovidbe kao tvrtka u državnom vlasništvu zapošljava preko 700 djelatnika, treći je izvoznik usluga u zemlji te se većina njihovih usluga isporučuje stranim avio kompanijama. Na samom kraju sastanka, Bilać je istaknuo kako je puštanje u pogon radara Monte Kope kruna trogodišnjeg rada tijekom kojeg su imali izrazitu podršku Istarske županije, Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva obrane.

Nakon sastanka obišao se radar i radarska postaja u Monte Kopama koja je prije dva i po mjeseca počela s operativnim radom.

Galerija fotografija