Održana javno pokazna vježba "PULA 2016"

Održana javno pokazna vježba "PULA 2016"

U pulskom akvatoriju, u blizini Carinskog gata, danas je održana sveobuhvatna javna vježba provjere spremnosti za intervenciju na moru.

Sudionici vježbe su bili članovi i zamjenici Županijskog operativnog centra (ŽOC-a) Istarske županije, djelatnici Lučke kapetanije Pula, Ministarstva unutarnjih poslova (Postaja pomorske policije Pula), Ministarstva obrane RH (Obalna straža), Ministarstva financija (Carinska uprava Pula), Državne uprave za zaštitu i spašavanje - PUZS Pazin (112), Vatrogasne zajednice Istarske županije, JVP Pula i Rovinj, Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije te trgovačkog društva Dezinsekcija d.o.o. iz Rijeke i Tehnomont d.d. iz Pule.

Vježba se odvijala u realnom prostoru, realnim okolnostima i s raspoloživim ljudskim i materijalnim dobrima, ali ne i u realnom vremenu, obzirom da realna situacija ovisi od mnogo faktora.

Svrha sveobuhvatne vježbe je bila da se provjere mehanizmi upravljanja kompleksnom situacijom.

Sveobuhvatnom vježbom provjerili su se mehanizmi upravljanja kompleksnom situacijom i sposobnost zajedničkog djelovanja, odnosno koordinacija interventnih timova koji su proveli: osiguravanje područja (MUP, PU Istarska-Postaja pomorske policije Pula, Lučka kapetanija Pula), spašavanje unesrećenih putnika na brodu (Lučka kapetanija Pula, JVP Pula, Zavod za hitnu medicinu), gašenje požara (JVP Pula i Rovinj, Obalna straža RH), traganje i spašavanje nepoznate osobe u moru (Lučka kapetanija Pula-Ispostava Poreč, MUP,PU Istarska-Postaja pomorske policije Pula), sprečavanja krijumčarenja robe (Ministarstvu financija, Carinskoj upravi Pula) te čišćenja izlivenih ugljikovodika na moru (Obalna straža RH, JVP Pula i tvrtka Dezinsekcija d.o.o. iz Rijeke).

Vježba je uspješno provedena, a analizom tijeka vježbe utvrdit će se eventualni nedostaci i potrebe po danjem unapređenju cjelovitog sustava ograničavanja i sanacije onečišćenja ugljikovodicima na području djelovanja ŽOC IŽ.

Vježba se održava temeljem godišnjeg Programa rada Županijskog operativnog centra Istarske županije (ŽOC IŽ) za 2016. godinu.


Galerija fotografija