Župan Flego: Unatoč svim neizvjesnostima u 2015. godini realizirali smo sve zadane ciljeve

Župan Flego: Unatoč svim neizvjesnostima u 2015. godini realizirali smo sve zadane ciljeve

Na 30. sjednici Skupštine Istarske županije, zakazanoj za ponedjeljak, 23. svibnja, župan Valter Flego predstavit će Godišnji izvještaj o ostvarenju Proračuna Istarske županije za 2015. godinu te Izvješće o radu župana za 2015. godinu. O tome je danas govorio na konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli.

Govoreći o izvršenju Proračuna, župan Flego je podsjetio kako je pri njegovom planiranju, Županija bila suočena s drastičnim smanjenjem svog najizdašnijeg prihoda, odnosno prihoda od poreza na dohodak, uslijed tzv. Mini porezne reforme koju je provela Vlada RH.

"To je uvelike utjecalo na izradu Proračuna, kojoj smo pristupili odgovorno i racionalno kako ne bi kasnije tijekom godine bili primoreni odustajati od ključnih razvojnih projekata i programa. Iz tog razloga, prvobitno smo smanjili Proračun za 20 milijuna kuna, a najveće uštede smo ostvarili na nama, odnosno na materijalnim rashodima i rashodima za zaposlene, jer nismo željeli ukidati razvojne projekte i programe, povećavati cijenu usluga koje županija pruža ili zakidati standard građana. Samo na plaćama zaposlenika Istarske županije u 2015. godini uštedjeli smo 3 milijuna kuna", kazao je župan Flego dodajući kako su tijekom godine gospodarski rast i nova radna mjesta, kao i efikasnija naplata prihoda, utjecali na bolje punjenje županijskog Proračuna od planiranog. Sredstva koja su uprihodovana više od plana, vraćena su kroz rebalanse i usmjerena na razvojne projekte i programe.

Od ukupno raspoloživih proračunskih sredstava, namjenska su iznosila 158.937.607,66 kn, a nenamjenska 162.690.677,84 kn. Na investicije je utrošeno gotovo 56,8 milijuna kuna.

"U 2015. godini smo, kao i ranije, dobro radili, bili štedljivi i prilagodljivi ekonomskim prilikama u zemlji i okruženju. Unatoč svim neizvjesnostima, godinu smo završili s viškom od čak 16,3 milijuna kuna koje smo prenijeli u 2016. godinu", nastavio je župan Flego izrazivši zadovoljstvo što je čak 22,9% Proračuna u 2015. godini izdvojeno za razvojne projekte i programe. Također, kroz Proračun provodilo se ukupno 35 europskih projekata,  ukupne vrijednosti od gotovo 25 milijuna kuna.

Predstavljajući Izvješće o radu, kao najznačajnije investicije u protekloj godini, župan Flego izdvojio je početak gradnje nove Opće bolnice u Puli - projekt budućnosti istarskog zdravstva vrijedan 600 milijuna kuna; izgradnju Sveučilišnog kampusa i menze čime su značajno unaprijeđeni uvjeti i kvaliteta studiranja studenata u Istri, te izgradnju sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina u Valturi.

Župan se potom osvrnuo na neke od ostalih projekata iz 2015. godine, poput zaštite istarskog pršuta, nastavka izgradnje ŽCGO Kaštijun, otvorenja Gerontološkog centra u Puli, povećanja broja stipendista Istarske županije, nastavka uspješnog projekta Institucionalizacije Zavičajne nastave  u osnovnim školama itd.

"Pomno promišljenim, učinkovitim i odgovornim radom i ovog smo puta pokazali da dobro radimo svoj posao što najbolje potvrđuje stopa nezaposlenosti, kao jasan pokazatelj stanja ekonomije. Naime, stopa nezaposlenosti u Istri u svibnju 2015. godine bila je manja za čak 31,8% u odnosu na isto razdoblje 2013. godine", ocijenio je župan Flego.

Prema njegovim riječima, proteklu su godinu obilježile i rekordne turističke brojke čime se Istra ponovno svrstala u vrh hrvatskog turizma. Prema mnogim istraživanjima i statistikama, brojni istarski gradovi ocijenjeni su među najboljima za život i poslovanje. Također, Istra se može pohvaliti snažnim gospodarstvom i jakim malim i srednjim poduzetništvom.

"Stoga, sa zadovoljstvom mogu ustvrditi da smo unatoč svim neizvjesnostima i brojnim izazovima, uspjeli smo osigurati stabilnost i racionalnost poslovanja te ne samo realizirati sve zadane ciljeve nego i prenijeti višak ostvarenih prihoda u 2016. godinu", zaključio je istarski župan Valter Flego.

Galerija fotografija