Građanima Finske Pula i Istra sve zanimljivije destinacije

Građanima Finske Pula i Istra sve zanimljivije destinacije

Istarski župan Valter  Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić Flego primili su jučer, u prostorijama Komunalne palače Grada Pule, veleposlanika Finske u Hrvatskoj Tima Rajakangasa u pratnji nekoliko istaknutih predstavnika finskih poduzeća koja posluju u Hrvatskoj.

Istarski župan Valter Flego napomenuo je kako Istra ostvaruje jednu trećinu ukupnog turističkog prometa Hrvatske te kako je osim turizma, Istra prepoznata i kao jako gospodarsko središte u kojemu djeluje niz malih i srednjih poduzeća.

Gradonačelnik Miletić je veleposlanika ukratko upoznao s poviješću Pule i trenutno najznačajnijim projektima koji se u Puli provode, posebno ističući  projekt izgradnje nove pulske Opće bolnice.

"Pula se danas nalazi na prekretnici te se iz industrijskog i vojnog grada sve više okreće turizmu. Industrija je grana privrede koja je imala veliku ulogu u razvoju Pule i to je nešto što nastojimo zadržati i ojačati. Naše brodogradilište Uljanik ostvaruje sjajne rezultate, no tu su i druga poduzeća koja su prisutna na svjetskom tržištu poput tvornice stakla i cementa. U posljednjih nekoliko godina uložili smo značajna financijska sredstva u gradsku infrastrukturu i to je nešto što ćemo nastaviti činiti i dalje", kazao je gradonačelnik Miletić.

Veleposlanik Finske u RH Timo Rajakangas izrazio je zadovoljstvo što su Pula i Istra sve više prepoznati kao važne turističke destinacije u Finskoj te kako broj finskih turista koji posjećuju Hrvatsku iz godine u godinu raste.

"Drago mi je da iz Pule postoji izravna avionska veza s Helsinkijem koja će zasigurno pridonijeti da se broj turista poveća. Pula i Istra kao najrazvijenija županija Hrvatske nije zanimljiva samo zbog turizma već i zbog poslovnih mogućnosti koje nudi. U Hrvatskoj trenutno radi 40 finskih poduzeća, a upravo u Istri, točnije u Žminju, jedno finsko poduzeće zapošljava najviše ljudi i broji oko 140 zaposlenika", kazao je Rajakangas.     

Prijem je danas održan u sklopu "Team Finland" putovanja koje organizira finsko veleposlanstvo, a sudjelovali su predstavnici nekoliko finskih tvrtki različitih sektora koji djeluju u Hrvatskoj. "Team Finland" mreža promiče vanjske gospodarske odnose Finske s pojedinom zemljom, internacionalizaciju finskih poduzeća kao i strana ulaganja u Finsku, a cilj mreže je pojačati suradnju između finskih aktera u ovim sektorima.

Galerija fotografija