Kulturno bogatstvo Istre na 3. Festivalu multikulturalnosti

Kulturno bogatstvo Istre na 3. Festivalu multikulturalnosti

Treći festival multikulturalnosti održan je jučer na pulskom Forumu, uoči Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja. Na Festivalu su se predstavile manjinske nacionalne zajednice koje djeluju na području Istarske županije.

Pozdravnim govorima prisutnima su se obratili istarski župan Valter Flego, zamjenica župana Giuseppina Rajko i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji su napomenuli da Istra njeguje multikulturalnost i višejezičnost već jako dugo te da različitosti predstavljaju veliko bogatstvo.

Župan Flego naglasio je i kako manifestacije poput ove dobivaju dodatno na važnosti u današnjim okolnostima.

"Trenutno se nalazimo u razdoblju obilježenom izražavanjem netolerancije, povredama ljudskih prava, religijskom netolerancijom i nasiljem prema onima koji se smatraju drugačijima, kao i rastućom ekonomskom razlikom na svim razinama. Stoga, nužno je da svi zajedno intenziviramo komunikaciju i uložimo dodatne napore u jačanje i afirmaciju tolerancije, razumijevanja i uvažavanja naših različitosti. Manjine trebaju imati podršku čitavog sustava za učenje, baštinjenje i promoviranje vlastite kulture, jezika i pisma", poručio je župan Flego.

Nakon uvodnog dijela, uslijedili su nastupi 12 udruga koje predstavljaju manjinske nacionalne zajednice.

Društvo perojskih Crnogoraca Peroj 1657 predstavilo se spletom crnogorskih kola i starim perojskim pojanjem, Zajednicu Albanaca Istarske županije predstavio je vokalnom izvedbom Patrik Andreja u pratnji Sandra Vešligaja te potom Alisa Bedžeti recitacijom. Mađarsko kulturno društvo "Moricz Zsigmond" predstavilo se mađarskim plesovima, Zajednica Srba Istre čitanjem aforizama Mlađana Jorgića, Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre sevdalinkom u izvedbi Jasmine Makota, te recitacijom Nermine Mezulić.

Različitim interpretacijama su se predstavile Demokratska zajednica Mađara Hrvatske - Udruga za Istru Pula i Zajednica Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Istarske županije, a klub Srba Istarske županije glazbom, kao i Makedonsko kulturno društvo Sv. Kiril i Metodij". Potom su se predstavili Slovensko kulturno društvo Istra zborom Encijan i Udruga Roma Istre te predškolska ustanova dječji vrtić Vesela kuća - Asando Cher.

Festival multikulturalnosti se organizira s ciljem promoviranja istarskog kulturnog bogatstva, međusobnog uvažavanja, jačanja suživota, što je jedan od temelja Europske unije čiji smo dio

Galerija fotografija