Na Danima predškolskog odgoja predstavljen projekt Zavičajne nastave

Na Danima predškolskog odgoja predstavljen projekt Zavičajne nastave

U Medulinu  su se od 20. do 22. travnja održali Dani predškolskog odgoja, međunarodni  trodnevni  stručno-znanstveni skup na temu Suvremeni modeli rada u dječjem vrtiću i kompetencije odgojitelja.
U bogatom programu predavanja i prezentacija sudjelovali su stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Vojvodine.
Istra u očima djece - l`Istria negli occhi del bambino, naslov je prezentacije na kojoj je predstavljen  projekt Institucionalizacije zavičajne nastave u Istarskoj županiji.
Ravnateljica Dječjeg vrtića-Scuola dell'infanzia Rin Tin Tin Tamara Brussich i ravnateljica Dječjih vrtića Pula Mariza Kovačević predstavile su temeljnu ideju o zavičajnoj nastavi koja je krenula iz šarolikog multikulturalnog istarskog identiteta, iz bogatstva sadržanog u maloj-velikoj Istri koja čuva, njeguje tradiciju, običaje, narječja, floru, faunu i svekoliku povjesnu baštinu.

Ta ideja zacrtana je i u Istarskoj kulturnoj strategiji 2014.-2020., temeljnom dokumentu koji definira konkretne ciljeve kulturnog razvitka Istarske županije.

Kroz zavičajnu nastavu djeca će upoznati sve estetske, kulturološke, praktične i znanstvene odlike svoje okoline kojima će produbiti razu­mijevanje kulturne baštine i kulture Istre.

Cilj projekta je formiranje institucionalnog oblika očuvanja istarskog zavičajnog identiteta, odnosno uvođenje zavičajne nastave i tradicijske kulture u predškolske ustanove te osnovne i srednje škole na području Istarske županije, te čuvanje svog regionalnog bogatstva.

O podučavanju najmlađih o vrijednostima kulturne baštine, promociji razumijevanja i poštovanja naroda i kultura koji su kroz povijest obitavali naše prostore govorila je ravnateljica Istarske kulturne agencije Aleksandra Vinkerlić.

Približiti djeci kulturu ima za cilj senzibilizirati i educirati nove generacije da otkriju, vole i rade na očuvanju lokalne kulturne baštine jer, samo onaj koji poznaje svoju kulturu može brinuti, njegovati i ulagati u očuvanje iste.

Skup su organizirali Dječji vrtić Medulin i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. 

Više o projektu zavičajne nastave čitajte na poveznici: http://www.za-nas.hr/zavicajna-nastava