Istarski kulturnjaci na Danima Istre u Vojvodini

Istarski kulturnjaci na Danima Istre u Vojvodini

Od 14. do 17. travnja 2016. u Novom Sadu održani su, već tradicionalni, Dani Istre u Vojvodini čiji je cilj razmjena kulturnih djelatnika, umjetnika, projekata i ideja među dvjema regijama koje dijele vrijednosti multietničnog, multijezičnog i multikulturalnog okruženja.

Manifestacija Dani Istre u Vojvodini/Dani Vojvodine u Istri neprekidno traje od 2001. godine, a naizmjenično se održava jedne godine u Istri, a druge u Vojvodini. S istarske strane organizaciju potpisuje IKA - Istarska kulturna agencija - Agenzia culturale Istriana, dok sa vojvođanske tu ulogu preuzima Zavod za kulturu Vojvodine.

Ovogodišnji Dani Istre započeli su u četvrtak, 14. travnja 2016. audiovizualnom prezentacijom projekta "105th day of the year" u izvedbi braće Sinkauz u prepunoj dvorani kultnog novosadskog Studija M. Gotovo 200 posjetitelja imalo je priliku uživati u audiovizualnoj eksploziji Braće Sinkauz.

Projektom "Day of the Year", skladatelji/glazbenici Alen i Nenad Sinkauz, multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klifa i oblikovatelj zvuka Miroslav Piškulić istražuju i predstavljaju proces instantnog stvaranja audio - vizualne kompozicije. Svakim se nastupom naziv performansa mijenja prema rednom broju dana u godini, čime naglašavaju jedinstvenost izvedbe. 

U petak, 15. travnja 2016., u prostorijama Zavoda za kulturu Vojvodine, službeno je otvorena manifestacija "Dani Istre u Vojvodini". Manifestaciju je, u ime Istarske županije otvorila Aleksandra Vinkerlić, ravnateljica IKA-e - Istarske kulturne agencije - Agenzia culturale Istriana, dok je u ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje prisutne pozdravio podsekretar, književnik i pisac Radoslav Vava Petković.

Uslijedila je prezentacija Sajma knjige u Istri, s pregledom razvoja i vrijednosti koje zastupa.

U duhovitoj interpretaciji Sajam je, uz pratnju Nenada Marjanovića - Dr. Frica i poznatog istarskog književnika i publicista Milana Rakovca, predstavila direktorica Sajma knjige, Magdalena Vodopija.

Aktivistički i beskompromisan, Sa(n)jam knjige u Istri broji iza sebe 20 godina održavanja te je postao nezaobilazna hrvatska i međunarodna kulturna manifestacija na visokoj europskoj razini sa autentičnim modelom predstavljanja knjiga i autora. Najavljen je i Monte Librić, jedinstveni festival dječje književnosti koji će se održati u Puli, od 19. do 24. travnja 2016.

Iste večeri održana je tribina "Život s idijotima" u prepunom prostoru Radio Cafea od strane dvojice članova kultnog benda KUD IDIJOTI, Nenad Marjanović - Dr. Fric i Diego Bosusco - Ptica, "ojačani" Dorijanom Vrkljanom, promotorom i producentom. U razgovoru s Petrom Janjatovićem i Vladimirom Stakićem, poznatim srpskim novinarima i prijateljima benda razgovarali su o fenomenu istarskog rocka ratnih devedesetih te otporu kojeg je Istra pružala prema nacionalizmu, mržnji i isključivosti.

U subotu 16. travnja 2016. manifestaciju "Dani Istre u Vojvodini" okrunila je multimedijalna izvedba Dragane Sapanjoš, jedne od naših najuspješnijih suvremenih multimedijskih umjetnica. Izvedbom "La cena dei cretini" Dragana se novosadskoj publici predstavila svojevrsnom retrospektivom svoga rada. Ovjenčana brojnim nagradama, ova multimedijalna umjetnica s diplomom milanske Brere,  bavi se umjetnošću koja je, kako sama kaže,  zahtjevna, ona koja smeta, koja te navede da samog sebe dovedeš u pitanje, ona koju odneseš kući i o kojoj razglabaš i za vrijeme večere, jer ne možeš da to ne učiniš.

Neuobičajena umjetnička instalacija, Vojvođane i njihove goste nije ostavila ravnodušnim; koncept izvedbe, bez uobičajenog (i očekivanog) otvorenja s uvodnim govorom i predstavljanjem umjetnice, mnoge je ostavio u čudu.

Retrospektivom su zaključeni 15. u nizu Dani Istre u Vojvodini čiji intenzitet razmjene umjetnika, od početka uspostave suradnje dviju regija, značajno raste iz godine u godinu.

Ne manje važna je i uloga predstavnika organizacija civilnog društva iz Istre koji djeluju u kulturi koji su, uz gore spomenute umjetnike, gostovali na manifestaciji. Cilj njihovog gostovanja bila je uspostava suradnje i umrežavanje na zajedničkim projektima sa srodnim novosadskim organizacijama u kulturi.

Kao predstavnici organizacija u kulturi iz Istarske županije sudjelovali su: Tamara Nikolić-Đerić (udruga Faro 11), Marko Krnjajić (udruga Buka/Noise), Boris Vincek (Kulturistra), Kristina Nefat (Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika)i Barbara Zovko (udurga Čarobnjakov šešir).

Program Dani Istre u Vojvodini s istarske strane financiran je iz programa javnih potreba u kulturi Istarske županije.

Galerija fotografija