DANI ISTRE U VOJVODINI 2016.

DANI ISTRE U VOJVODINI 2016.

Dugogodišnja tradicija i suradnja između Autonomne pokrajine Vojvodine i Istarske županije-Regione Istriana nastavlja se i ove godine obilježavanjem manifestacije Dani Istre u Vojvodini, koji će se održati od 14. do 17. travnja u Novom Sadu.

Dani Istre u Vojvodini, održavaju se bienalno, kao i uzvratna manifestacije Dana Vojvodine u Istri, a  zajedno čine centralnu manifestaciju kulturne suradnje između ovih dviju regija, u kontinuitetu, još od 2001. godine.

Organizacija manifestacije povjerena je IKA-Istarskoj kulturnoj agenciji-Agenzia culturale Istriana, županijskoj ustanovi osnovanoj s ciljem razvoja i promocije kulturnog sektora Istre.

Program počinje u četvrtak, 14. travnja 2016. u 21.00 u novosadskom studiju M gdje će se Braća Sinkauz predstaviti izvedbom "105th day of the year" -audiovizualnim projektom skladatelja i glazbenika Alena i Nenada Sinkauza (Braća Sinkauz), multimedijalnog umjetnika Ivana Marušića Klifa i dizajnera zvuka Miroslava Piškulića.

Svečano otvorenje manifestacije bit će upriličeno u petak, 15. travnja 2016. u Zavodu za kulturu Vojvodine. Tom će prigodom Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri, predstaviti Sa(n)jam knjige u Istri i Monte Librić -festival dječje književnosti.

Program se nastavlja istog dana u Radio Cafeu gdje će se održati okrugli stol:  ŽIVOT S IDIJOTIMA. Članovi sastava "Kud Idijoti" Fric i Ptica, osnaženi Dorijanom Vrkljanom i uz moderiranje Petra Janjatovića i Vladimira Stakića razgovarat će o istarskoj rock sceni 90'.

Posljednjeg dana gostovanja Istrana i Istranki u Novom, u subotu, 16. travnja 2016., u Zavodu za kulturu Vojvodine Dragana Sapanjoš, multimedijska umjetnica iz Novigrada predstavit će svojevrsnu retrospektivu svoga rada instalacijom "La cena dei cretini".

Cilj ove manifestacije je razmjena iskustava i predstavljanje kulturnih potencijala, projekata, ustanova i organizacija civilnog društva regija koje obilježavaju višejezičnost i multikulturalnost. Uzajamni posjeti i bienalne manifestacije održavaju se u kontinuitetu od 2001. godine s ciljem unaprjeđenja odnosa dviju regija pa samim time i dviju država.

Rezultat toga je razmjena umjetnika, umjetničkih programa, kao i gospodarska suradnja. Od početka uspostave suradnje dviju regija, intenzitet razmjene umjetnika značajno raste iz godine u godinu.