Javno savjetovanje na temu nove Županijske razvojne strategije Istarske županije do 2020. godine

Javno savjetovanje na temu nove Županijske razvojne strategije Istarske županije do 2020. godine

Nacrt nove Županijske razvojne strategije Istarske županije (ŽRS) za razdoblje do 2020. godine bit će dostupan javnosti od utorka, 16. veljače 2016. godine, na stranicama Istarske županije (http://www.istra-istria.hr/index.php?id=2944) te Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o. (http://www.ida.hr/index.php?id=431). Javno savjetovanje tijekom kojeg će svi zainteresirani moći istaknuti svoje sugestije i komentare na završni nacrt novog strateškog dokumenta bit će otvoreno do kraja mjeseca veljače 2016. godine, s ciljem ostvarivanja načela partnerstva, transparentnosti, ravnomjerne predstavljenosti i suradnje pri definiranju zajedničkih prioriteta razvoja na području Istarske županije.

Županijska razvojna strategija je temeljni planski dokument za održivi društveno-gospodarski razvoj svake županije te kao takav ključni dokument politike regionalnog razvoja, u kojem se, sukladno odredbama Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, određuju strateški ciljevi i prioriteti održivog društveno-gospodarskog razvoja Istarske županije do 2020. godine. Dokument je važan ponajprije stoga što daje osnovu za usmjeravanje i rangiranje razvojnih projekata županije, gradova i općina te stvara preduvjete da se razvojni projekti u skladu sa strateškim odrednicama kandidiraju za financiranje sredstvima iz EU fondova te ostalih izvora.

U izradi nacrta sudjelovalo je u proteklom razdoblju više radnih tijela i ključnih dionika razvoja na regionalnoj razini na čelu s Istarskom županijom i Županijskim partnerskim vijećem, te IDA-om, kao koordinatorom  izrade i provedbe ŽRS-a i vanjskim suradnicima iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO).

Nakon razmatranja komentara putem javnih konzultacija planira se tijekom mjeseca travnja 2016. godine usvajanje završne verzije dokumenta na županijskoj Skupštini.