Župan Flego predstavio Proračun u malom za 2016. godinu

Župan Flego predstavio Proračun u malom za 2016. godinu

Nastavljajući praksu otvorenosti i transparentnosti u radu, Istarska županija je, drugu godinu za redom, objavila Proračun u malom, vodič za građane koji na jednom mjestu daje sažet i jednostavan uvid o temeljnom financijskom dokumentu Istarske županije. "Proračuna u malom: Za razvojne projekte i unapređenje društvenog standarda" za 2016. godinu, na današnjoj je konferenciji za novinare predstavio istarski župan Valter Flego.

"Naša je želja jasnim i lako dostupnim pregledom županijskog proračuna građanima pružiti točnu i potpunu informaciju o prikupljanju i trošenju javnog novca, kao i o radu županijske uprave i povezanih subjekata", naglasio je župan Flego dodajući kako smatra da građani trebaju biti upoznati s dokumentom koji je glavni pokretač svih aktivnosti, razvoja i života Istre.

Prema riječima istarskog župana, ovogodišnji Proračun Istarske županije iznosi 570 milijuna kuna s obzirom da, po prvi put, ima evidencijski uključene sve prihode i primitke, kao i rashode i izdatke proračunskih korisnika. Dio rashoda koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 220.398.389,57 kuna ili 38,7% ukupnog objedinjenog proračuna.

"Želim posebno naglasiti da 21% proračunskih sredstava usmjeravamo u razvojne programe. Proračunom za 2016. godinu najviše sredstava ulažemo u podizanje kvalitete života osoba treće životne dobi, ali isto tako nastavljamo i s ulaganjima u obrazovnu, poljoprivrednu i turističku infrastrukturu", istaknuo je župan Flego dodajući kako "Poračun u malom" donosi i pregled deset najznačajnijih programa i projekata koje provodi Istarska županija, poput nastavka izgradnje Opće bolnice, dovršetka istarskog Ipsilona, uređenja i dogradnje domova za starije osobe, navodnjavanja poljoprivrednih površina, projekta jednosmjenske nastave, projekta Istarske plaže, zaštite istarskih proizvoda itd.

Dinamika i realizacija ovih projekata, smatra župan Flego, uvelike će ovisiti i o podršci i razumijevanju nove Vlade za istarske projekte i potrebe.

"Prošlog tjedna konstituirana je nova Vlada i pred njom je usvajanje državnog Proračuna iz kojeg ćemo moći vidjeti koji su joj prioriteti i u kome smjeru će Hrvatska dalje ići. Očekujem da će gospodarstvo i gospodarski rast biti u fokusu njenog interesa jer vremena za gubiti više nemamo. Vlada se treba što prije uhvatiti u koštac sa svim problemima i izazovima", rekao je župan pritom napomenuvši kako Istra ima spremne ili u pripremi brojne razvojne projekte za koje traže podršku novoimenovane Vlade.

"Također, očekujemo i da ima više sluha za Istru te da neće kočiti njezin razvoj, već da će prepoznati naše prioritete. Tu prvenstveno mislim na problematiku poljoprivrednog i turističkog zemljišta, kao i stavljanje u funkciju razvoja i otvaranja novih radnih mjesta bivših napuštenih vojnih nekretnina", dodao je župan Flego, koji smatra da je Istra pokazala da zna svoj posao te da može biti regija primjer drugima u Hrvatskoj.

"Pokazali smo da se i u ovim teškim uvjetima, može imati jako dobre pokazatelje. Tim smjerom nastavit ćemo i dalje raditi jer još uvijek imamo neiskorištenih potencijala. Stoga se nadam korektnoj suradnji s novom Vladom kako bi Istra i njezini građani dobili ono što zaslužuju i što im pripada", zaključio je istarski župan Valter Flego.

Knjižica "Proračun u malom: Za razvojne projekte i unapređenje društvenog standarda" dostupna je na službenim stranicama Istarske županije.