Župan Flego: 30% ovogodišnjeg Proračuna na razvojne projekte

Župan Flego: 30% ovogodišnjeg Proračuna na razvojne projekte

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine Istarske županije, ujedno posljednjoj u ovoj godini, Istarska županija predložit će 4. Izmjene i dopune Proračuna za 2015. godinu.

Tim povodom, danas je istarski župan Valter Flego sazvao konferenciju za novinare na kojoj je obrazložio konačan proračun za 2015. godinu. Kako je izjavio, u rebalans se ide jer Županija usklađuje prihodovnu i rashodovnu stranu. S jedne strane, ostvareni su veći prihodi od plana u iznosu od 6.355.820,00 kn uslijed efikasnije naplate vlastitih prihoda te većih prihoda od poreza na dohodak.

S druge pak strane, sveukupno smanjenje prihoda u iznosu od 7.700.000,00 kn (1,9%), u odnosu na dosadašnji plan, u najvećoj se mjeri odnosi na smanjenje pomoći iz inozemstva u visini od 13.379.357,58 kn. Smanjenje u iznosu od 8.120.035,56 kn se u prvom redu odnosi na sredstva koja su bila predviđena za  EU projekte, a čija je naplata odgođena i planirana je u 2016. godini.

Smanjenje prihoda župan Flego je pojasnio smanjenjem sredstava Ministarstva gospodarstva u iznosu od 4 milijuna kuna zbog odustajanja od financiranja Jamstvenog fonda, a Ministarstvo znanosti smanjilo je pak sredstva za prijevoz učenika srednjih škola i to u iznosu 2.500.000,00 kn. Prema riječima istarskog župana, navedeno nije bilo razlog za odustajanje od prioritetnih projekata i programa, već je kompenzirano kroz uštede, prvenstveno na ukupnim rashodima u iznosu od 7.759.553,18 kn, najvećim dijelom na materijalnim rashodima u što spadaju naknade troškova za zaposlene 835.313,66 kn i smanjenje rashoda za zaposlene u iznosu od 338.770,96 kn.

Novim planom Proračun će iznositi 397.300.000,00 kn te je župan Flego izrazio zadovoljstvo što se čak 30% Proračuna usmjerava u razvojne programe.

"U godini koja je pred nama nastavit ćemo s odgovornim upravljanjem javnim sredstvima, dakle, s uravnoteživanjem rashodovne strane s prihodovnom te promjenom strukture rashoda, kako bi više ulagali u investicije i razvojne projekte, a manje na rashode za zaposlene, materijalne troškove i donacije. Predviđenim smanjenjem ukupnih rashoda za čak 24,5% - 71 milijun kn - u odnosu na 2015. godinu omogućit će nam da 21% planiranih sredstava usmjeravamo u razvojne projekte", naglasio je župan Flego.

Kao najznačajniji projekt u 2016. godini izdvojio je uređenje i dogradnju domova za starije osobe u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši - vrijedan 22 milijuna kuna. Također, istaknuo je i ulaganja u turističku infrastrukturu kroz projekt "Istarske plaže", projekte jednosmjenske nastave, implementaciju Zavičajne nastave i program stipendiranja studenata, posebice onih slabijeg imovinskog stanja.

"Pored navedenog, u nadolazećem razdoblju nastavljamo i s ulaganjima u kvalitetnu infrastrukturu, poticajnim mjerama u gospodarstvu, pripremom i kandidiranjem EU projekata i općenito s ravnomjernim razvitkom čitave Istre kako bi sve naše aktivnosti ostvarile svoju svrhu, odnosno unaprijedile cjelokupni životni standard naših građana i omogućile razvoj gospodarstva", izjavio je istarski župan dodavši kako je gospodarska kriza dodatna motivacija za još veći trud i rad.

Na samom kraju, župan Flego je okarakterizirao Proračun Istarske županije za 2016. godinu kao odgovorno i realno planiran, zaključivši da će Županiji omogućiti stabilno i transparentno poslovanje i uredno izvršavanje svih obveza.