Održan tradicionalan božićno-novogodišnji prijem Istarske županije

Održan tradicionalan božićno-novogodišnji prijem Istarske županije

Povodom predstojećih blagdana u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca, u Puli, danas je održan tradicionalan prijem Istarske županije i Grada Pule, kojem su prisustvovali brojni uzvanici.

Bila je to prilika da se istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić osvrnu na najznačajnije projekte u 2015. godini.

Ova je godina zasigurno bila dinamična, ali i uspješna, ocijenio je župan Flego izdvojivši kao najvažniji događaj početak nove Opće bolnice, projekt značajan za budući zdravstveni sustav u Istri i sve građane. Podsjetio je i na otvaranje studentskog doma i menze u Puli, te sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Valture.

"Svakako treba izdvojiti uspjeh koji smo postigli u zaštiti istarskog pršuta po teritorijalnom principu kao prvog poljoprivrednog i autohtonog proizvoda koji je zaštićen oznakom izvornosti na nivou Europske unije", naglasio je župan Flego, rekavši kako je ova godina, po ostvarenim turističkim rezultatima, noćenjima i dolascima, ne samo rekordna, već i povijesna. Zadovoljan je i realizacijom povlačenja sredstava iz europskih fondova putem kojih su realizirani uspješni projekti na području Istre, poput Kuće fresaka u Draguću, Speleo kuće u Vodicama, pulski Centar za popularizaciju znanosti, otvaranje posjetiteljskog centra Herman Potočnik Noordung u Puli te Bike centar u Tribanu.

"Tim projektima zastupljeni su svi dijelovi Istre, ali i sva područja, što je meni kao županu posebno važno. Na taj ćemo način nastaviti raditi  i u budućnosti", kazao je Flego koji je apelirao na buduću Vladu da prepozna Istru kao regiju, ali i pruži konkretnu podršku različitim razvojnim projektima koji se planiraju realizirati.

Istarski župan je iskoristio priliku da još jednom najoštrije osudi odluku slovenske Vlade da postavi žičanu ogradu na granici Hrvatske i Slovenije, prvenstveno na području Istre.

"Takva čin je nama u Istri apsolutno neprihvatljiv! Istra je poznata upravo po svome zajedništvu, suživotu i toleranciji. Uostalom ideja na kojoj je sagrađena Europska unija, čija smo članica, je sloboda kretanja i suradnja. Trebamo graditi mostove suradnje, a ne podizati bodljikave žice! Neka nam ta ideja bude misao vodilja i u idućoj i svim godinama koje slijede", zaključio je župan Flego.

Okupljenima se obratio i pulski gradonačelnik Boris Miletić zahvalivši svima na dobroj suradnji i radu. I on je izdvojio početak gradnje nove bolnice i otvaranje studentskog restorana i doma kao najvažnije događaje u 2015. godini.

Gradonačelnik Miletić je najavio da će 2016. godinu obilježiti velike infrastrukturne investicije kao što su uređenje Trga kralja Tomislava na Verudi, nastavak izgradnje pulske zaobilaznice u četverotračnom režimu, kao i početak izgradnje javnog gradskog zatvorenog bazena. Po njegovim riječima, važan događaj ove godine bio je i uvrštavanje Pule u finale izbora za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Galerija fotografija