Održana 26. sjednica Skupštine Istarske županije

Održana 26. sjednica Skupštine Istarske županije

Sjednica Skupštine Istarske županije, 26. po redu, održana je 12. studenog 2015. godine, u dvorani ISTRA Spomen doma u Pazinu, s dnevnim redom od 17 točaka.

Na aktualnom satu, između ostalog, IDS-ov vijećnik Boris Rogić apelirao je na istarskog župana da u razgovoru s Vladom RH i graničnim slovenskim općinama pokuša spriječiti potencijalno postavljanje žice na istarskoj granici Hrvatske i Slovenije, s čime se župan Flego i složio. Da rokovi na izgradnji nove Opće bolnice u Puli teku prema predviđenom planu, potvrdio je načelnik Županijske uprave Valerio Drandić u odgovoru na pitanje IDS-ove vijećnice Nevije Popropat, kao i to da su natječaji za nabavu nove dijagnostičke opreme za istu provedeni. HNS-ova vijećnica Elvira Krizmanić Marjanović predložila je osnivanje radne skupine za potporu pulskoj Općoj bolnici zbog pripremanja dokumentacije za natječaje EU fondova putem kojih bi se pribavila dodatna sredstva za rad bolnice.

Vijećnike je načelnik PU istarske Dragutin Cestar zatim informirao o stanju sigurnosti na području Istarske županije u prvih devet mjeseci ove godine, nakon čega se župan Flego osvrnuo na najbitnije značajke Prijedloga proračuna za 2016. godinu koji je Skupštini dan na prvo čitanje.

U svojem obraćanju, istarski je župan istaknuo kako Proračun Istarske županije za 2016. godinu iznosi 570 milijuna kuna te je za čak 40 posto veći od ovogodišnjeg, no razlog tomu je nova propisana metodologija po kojoj u javni proračun ulaze i sva primanja svih proračunskih korisnika.

"Unatoč očiglednim izmjenama Proračuna i činjenici da nam predstoji još jedno financijski izazovno razdoblje, u godini koja je pred nama nastavljamo s odgovornim upravljanjem javnim sredstvima, dakle uravnoteživanjem rashodovne strane s prihodovnom te promjenom strukture rashoda, kako bi više ulagali u investicije i razvojne projekte", rekao je župan Flego dodavši da se ukupni rashodi Županije u idućoj godini smanjuju za 24,5% u odnosu na 2015. godinu kao posljedicu procesa racionalizacije poslovanja i završetka određenih EU projekata. Zaključno, istarski župan je istaknuo da je naglasak proračuna stavljen na unapređenje društvenog standarda, posebno u zdravstvu i socijali. Tako se za potrebe građana treće životne dobi iduće godine planira izdvojiti 22 milijuna kuna za sufinanciranje dogradnje Doma "Domenico Pergolis" u Rovinju, ulaganje u energetsku učinkovitost i izradu projektne dokumentacije za nadogradnju Doma "Afredo Štiglić" u Puli i Dom u Novigradu.

Pročelnica Odjela za financije i proračun Slavica Benčić Kirac detaljno je izložila strukturu Prijedloga proračuna Istarske županije u kojoj dio Istarske županije iznosi 220.398.389,57 kuna ili 38,7%, a dio koji se odnosi na korisnike iznosi 349.601.610,43 kuna, odnosno 61,3%. Također, navela je kako su navedeni proračunski korisnici 46 osnovnih i srednjih škola, pulski studij Politehnike, četiri doma za starije i nemoćne osobe, Istarski domovi zdravlja, služba hitne pomoći, Zavod za javno zdravstvo, Istarska kulturna agencija te muzeji kojima je Županija osnivač. U proračun nije uvrštena Opća bolnica u Puli jer je ona u sanaciji, a nisu uračunati ni korisnici koji se financiraju neposredno iz državne blagajne.

Tijekom rasprave oko Prijedloga proračuna Damir Kajin iz Istarskih demokrata upozorio je kako bi, zbog mogućeg preusmjeravanja rute izbjeglica i migranata morskim putem na istarsku granicu Hrvatske i Slovenije, Proračun za 2016. godinu trebao predvidjeti financijska sredstva za njihov prihvat. Vijećnik Tedi Chiavalon iz IDS-a je naglasio kako je iz Prijedloga proračuna vidljivo da je "decentralizacija civilizacijska nužnost" te pohvalio što se uz nastavak velikih ušteda i racionalizacija najviše planira ulagati u domove za stare i nemoćne. Na pitanje Vladimira Buršića (SUH) zašto se hospicij u Puli spominje u tekstualnom dijelu proračuna, a ne i među financijskim stavkama, župan Flego je pojasnio da se sredstva za uređenje hospicija očekuju od Porečko-pulske biskupije, dok Županija osigurava prostor uz Opću bolnicu i projektnu dokumentaciju.

Na ovo prvo čitanje Proračuna amandmani se mogu podnositi do 20. studenog, a drugo čitanje i njegovo usvajanje planira se za sjednicu Županijske skupštine sredinom prosinca.

Galerija fotografija