Župan Flego o Proračuna za 2016. godinu: Uštede usmjeravamo u razvojne projekte

Župan Flego o Proračuna za 2016. godinu: Uštede usmjeravamo u razvojne projekte

Jedna od točaka dnevnog reda sutrašnje, 26. po redu, sjednice Skupštine Istarske županije je 1. čitanje Prijedloga Proračuna za 2016. godinu o čemu je na današnjoj konferenciji za novinare govorio istarski župan Valter Flego. Prema njegovim riječima, novi Proračun Istarske županije donosi značajne promjene uslijed obvezujućih uputa Ministarstva financija.  Naime, Ministarstvo propisuje da županije, gradovi i općine, koje imaju proračunske korisnike u svome sastavu, imaju obvezu evidencijski uključiti sve prihode i primitke, te rashode i izdatke proračunskih korisnika u svoje proračune.  Stoga, kazao je župan Flego, Proračun za 2016. godinu nije moguće uspoređivati s onime iz 2015. godine jer će, po prvi put, u svome planu imati uključene i sve namjenske prihode i rashode proračunskih korisnika. Iz tog razloga, objedinjeni Proračun za 2016. godinu povećan je za 40,7% u odnosu na prethodnu godinu te on iznosi 570 milijuna kuna. Time je i sama struktura Proračuna Istarske županije bitno izmijenjena: dio koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 220.398.389,57 kuna ili 38,7% ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na korisnike 349.601.610,43 kuna, odnosno 61,3%.

"Međutim, dio koji se odnosi na proračunske korisnike u Proračunu za 2016. godinu je još uvijek samo na razini evidencije s očitom namjerom da se u narednih nekoliko godina jedinstveni Proračun zasnuje i na jedinstvenom žiro računu", naglasio je istarski župan dodavši kako se budućim jedinstvenim račun očekuje racionalnija raspodjela sredstava, kao i dodatno povećanje efikasnosti te transparentnosti rada Županije i njezinih proračunskih korisnika.  Istodobno će, smatra župan, za Istarsku županiju takva promjena iziskivati veliki financijski i kadrovski napor jer je broj proračunskih korisnika jako velik. Županiji prethodi, stoga, postupno uvođenje u novi sustav kako bi se na najbolji mogući način prilagodila novim uvjetima poslovanjima.

"No, unatoč očiglednim izmjenama Proračuna i činjenici da nam predstoji još jedno financijski izazovno razdoblje, u godini koja je pred nama nastavit ćemo s odgovornim upravljanjem javnim sredstvima. Nastavljamo s uravnoteživanjem rashodovne strane s prihodovnom te promjenom strukture rashoda, kako bi više ulagali u investicije i razvojne projekte, a manje na rashode za zaposlene, materijalne troškove i donacije", rekao je župan Flego posebno istaknuvši kako Istarska županija novim Proračunom predviđa smanjenje ukupnih rashoda za čak 24,5% u odnosu na 2015. godinu kao posljedicu procesa racionalizacije poslovanja i završetka određenih EU projekata.

"Smanjenje troškova i dalje ćemo nadoknađivati većom učinkovitošću i transparentnošću, a uštede ni u kojoj mjeri neće utjecati na kvalitetu, opseg ili dostupnost usluga koje županijska uprava pruža svojim građanima. I ono najvažnije, racionalizacija poslovanja omogućuje nam da 21% proračunskih sredstava usmjerimo u razvojne programe", napomenuo je župan.

Govoreći o razvojnim programima, župan Flego je naglasio kako se Proračunom za 2016. godinu najviše sredstava ulaže u unapređenje društvenog standarda, a poseban naglasak je dan brizi o građanima treće životne dobi. U tu se svrhu izdvaja čak 22 milijuna kuna iz kojih će se sufinancirati dogradnja Doma "Domenico Pergolis" u Rovinju, zatim ulaganje u energetsku učinkovitost Doma "Afredo Štiglić" u Puli, te izrada projektne dokumentacije za nadogradnju istog, dovršenje projektne dokumentacije i dogradnja Doma u Raši te izraditi dokumentaciju i osigurati učešća za projekt energetske učinkovitosti Doma u Novigradu.

Također, dodaje, osigurat će se i sredstva za pripremu dijela dokumentacije za izgradnju hospicija u Puli, u kojeg će ulagati Porečko-pulska biskupija. Kao najznačajniju investiciju, pak, navodi nastavak izgradnje nove Opće bolnice koja će podići kvalitetu zdravstvenog sustava u Županiji na razinu koju svi njeni građani zaslužuju.

"Što se, pak, odgojno-obrazovnog sustava tiče, izdvojio bih projekt izgradnje četiri škola po modelu JPP koji je značajan za prelazak u jednosmjensku nastavu za što veći broj naših učenika. Također, proračunska sredstva izdvajamo i za program stipendiranja studenata, posebice onih slabijeg imovinskog stanja, a od nematerijalnih ulaganja valja napomenuti projekt Pomoćnika u nastavi ", naglasio je župan Flego zaključivši kako pored navedenog, Županija nastavlja i s ulaganjima u kvalitetnu infrastrukturu, poticajnim mjerama u gospodarstvu, pripremom i kandidiranjem EU projekata i općenito s ravnomjernim razvitkom čitave Istre kako bi sve naše aktivnosti ostvarile svoju svrhu, odnosno unaprijedile cjelokupni životni standard građana Istre.