Održani Dani Vojvodine u Istri

Održani Dani Vojvodine u Istri

Dani Vojvodine u Istri, koji se bienalno održavaju, kao i uzvratna manifestacija Dani Istre u Vojvodini godinu nakon, a zajedno čine centralnu manifestaciju kulturne suradnje između ovih dvaju regija, postoje u kontinuitetu, još od 2001. godine, kako je i prilikom otvorenja ove manifestacije, u petak 6. studenog u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Puli, naglasila ravnateljica Istarske kulturne agencije Aleksandra Vinkerlić, zaželjevši dobrodošlicu ovogodišnjim gostima te svim prisutnima.

U ime Istarske županije, glavnog organizatora ove manifestacije obratila se zamjenica župana Giuseppina Rajko naglasivši pri tom važnost ove kulturne suradnje, koja je potaknula i mnoge druge sektore na suradnju, posebice gospodarski.

Predsjednik sektora za kulturu i javno informisanje Vojvodine Slaviša Grujić istaknuo je, pak, srodnost ovih dviju regija i naglasio važnost višejezičnosti i multikulturalnosti Vojvodine, a posebno je izdvojio zadovoljstvo prilikom priprema i samog dolaska u Istru, kao i ugošćivanja Istre u Vojvodini.

Na samom se kraju otvorenja publici obratio i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Istri Milan Rašula, posebno se zahvalivši konzulu Srpskog konzulata u Rijeci Momčilu Radivojeviću na nazočnosti prilikom otvorenja te Istarskoj županiji i IKA na organizaciji ovog događaja. Pri tom je istaknuo važnost istarske multietničnosti te najavio neke od nadolazećih projekata s Vojvodinom.

Nakon otvorenje uslijedila je večer poezije i razgovor s vojvođanskim književnikom, pjesnikom i dramatičarem Ottom Tolnaiem, jednim od najistaknutijih živućih srpskih pjesnika te dobitnikom brojnih međunarodnih nagrada za književnost. Autor je publiku uveo u svoj svijet stvaralaštva nizom autobiografskih anegdota, nakon čega je i sam pročitao neke od pjesma iz zbirke Izabranih pjesama, pod nazivom "Studije o karfiolu".

Cjelokupni program večeri zaokružio je klavirski Ingmar piano duo, atraktivnim klavirskim koncertom u galeriji Cvajner, a na programu je bilo sedam četveroručno odsviranih autorskih skladbi suvremenih srpskih skladatelja klasične glazbe. Duo djeluje od 2005. godine, a čine ga glazbenici i profesori Slobodanka Stević i Aleksandar Grgić.

Dani Vojvodine u Istri, započeli su večer prije svečanog otvorenja, u četvrtak 5. studenog, s filmskim programom u pulskom kinu Valli, a na programu su bila dva kratkometražna, jedan dokumentarni te jedan animirani film suvremenih filmskih autora iz Vojvodine. Program Dana se nastavio u subotu navečer, kada je na rasporedu bio umjetnički performance u pulskoj galeriji Makina,  te dugo najavljivana izvrsna kazališna predstava Balerine u INK-u i za kraj koncert Lazara Novkova and Frame orchestra u caffe baru Mimoza.

Galerija fotografija