Održan prvi Dan kreativnosti

Održan prvi Dan kreativnosti

U prostoru Multimedijalnog centra Rovinj, u petak je 6. studenog održan prvi Dan kreativnosti u organizaciji Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Istarske kulturne agencije. Događaj je zamišljen kao povod za razmjenu iskustava, znanja, ideja te povezivanje kulturnih institucija i izvaninstitucionalne kulturne produkcije kroz druženje nositelja projekata i programa u kulturi Istarske županije.

Kako je jedan od glavnih ciljeva Istarske kulturne strategije, kao i Istarske kulturne agencije osnaživanje kulturnog sektora kroz unutarsektorsku i međusektorsku suradnju, umrežavanje s ostalim organizacijama i ustanovama u kulturi, organizacijama civilnog društva i mnogim drugim s ciljem razvoja novih projektnih ideja, tako je i Dan kreativnosti zamišljen kao mjesto susreta i podrške, suradnje, planiranja i razvoja kulturnog sektora u Istri, naglasila je prilikom otvorenja ravnateljica IKA-e Aleksandra Vinkerlić.

Na uvodnom djelu Dana kreativnosti i prilikom njegovog otvorenja okupljenim djelatnicima u kulturi i ostalim sudionicima pozdravnim se govorom obratio i gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza, također, naglasivši važnost kulture u širem kulturnom smislu, posebice u smislu utiranja puta međunarodnoj suradnji.

Prisutnima se obratio i pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske Županije Vladimir Torbica zahvalivši se svima na odazivu, a uvodni dio zaključen je pozdravnim govorom istarskog župana Valtera Flega kojim je ujedno manifestacija proglašena otvorenom i nakon čega su uslijedile prezentacije uspješnih projekata u kulturi sa područja Istarske županije.

Prvo predstavljanje održao je kreativni projektni tim za kandidaturu Pule i Istre kao europske prijestolnice kulture 2020., a rezultati grada pobjednika, koji će uz jedan irski grad biti prijestolnica u toj godini znat će se 29. ožujka 2016. godine. Nakon ove prezentacije uslijedile su redom prezentacije sljedećih projekata: Obnova istarske baštine i održivi razvoj (obnova Kaštela u Puli, različiti arheološki lokaliteti i njihova prezentacija, zidno slikarstvo njegova restauracija i održavanje te prezentacija i drugi) koju je predstavio konzervatorski odjel u Puli, zatim predstavljanje Muzejsko galerijskog prostora Svetih Srca - mjesta susreta i suradnje Arheološkog muzeja Istre, Kulturringa, Pula film festivala, sajma Sa(n)jam knjige u Istri, Festivala Visualia te Kuće za pisce "Hiža od besid, čime završio prvi dio izlaganja.

Drugi dio koji uslijedio iznio je također kratak pregled slijedećih projekata: Istarska filmska komisija - Istria film commission, IKA-Istarska kulturna agencija-Agenzia culturale Istriana, 7 dana stvaranja, Udruge "Veliki Mali Čovjek", Pazin Shpeena dox, Pučko otvoreno učilište Labin, Labin, BLITZ festival, Kulturne udruge PLIME, Rovinj, Parkfest, Udruge za stare i mlade Dajla-Novigrad, TZG Novigrada-Cittanova,  Novigrad, FUČ, Udruge Čarobnjakov šešir, Novigrad, Labin, Pula, Projekt Medionauti, Pulske filmske tvornice, Pula, Trilogija Božanstvena komedija, Udruge "Teatar Rubikon -TOFA", Pula, Industrial Art Biennial, Labin Art expressa, Labin, Pop-up coworking Rovinj, udruge FARO 11, Rovinj, "Project room" u prostoru između - fleksibilna organizacija kao mjesto umjetničkog i kustoskog istraživanja, Umjetničke organizacije Apoteka, Vodnjan, INDIREKT FESTIVAL - festival nezavisne glazbe i umjetnosti, Kulturno umjetničke udruge "Manufaktura snova", Umag, ETNOFILm festival, Etnografskog muzeja Istre te projekta INvisible cities, Udruge Metamedij iz Pule.

Na Danu kreativnosti predstavili su se tek neki od mnogobrojnih projekata i programa ustanova i organizacija u kulturi Istarske županije. No, s obzirom da je ovo tek prvi takav susret, u sljedećim se edicijama planira uključiti i veći broj prezentacija uspješnih programa u kulturi s područja Istarske Županije. Kako je prilikom zatvaranja naglasio pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske Županije Vladimir Torbica razmatra se mogućnost da se ubuduće ova manifestacija održava kroz dva dana.

Galerija fotografija