Otvoren posjetiteljski centar "HERMAN POTOČNIK NOORDUNG"

Otvoren posjetiteljski centar "HERMAN POTOČNIK NOORDUNG"

Svečanost otvorenja posjetiteljskog centra "HERMAN POTOČNIK NOORDUNG" u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, u Puli, sinoć je okupila brojne građane.

Prisutnima se najprije obratio voditelj projektne aktivnosti i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica istaknuvši kako je otvorenje Centra ujedno i poklon Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, koji obilježava 60 godina postojanja, ali i hommage pioniru astronautike Hermanu Potočniku Noordungu, rođenom u Puli prije 120 godina.

Istarski župan Valter Flego je, pak, naglasio kako je na području kulture u Istri puno toga napravljeno te smo danas prepoznati kao regija kulture. No, smatra župan, bogatstvo istarske kulturno-povijesne baštine toliko je veliko da još uvijek postoje nedovoljno poznati ili neotkriveni kulturni potencijali koje treba iskoristiti.

"Budući da su Noordung i njegovo porijeklo još uvijek nepoznati mnogim našim građanima, Istarska županija je otpočetka pozdravila i podržala inicijativu da se njegov lik i djelo predstavi široj javnosti. S tom namjerom krenuli smo još kada smo počeli pripremati kandidaturu Grada Pule za Europsku prijestolnicu kulture, u kojoj je Noordung jedna od ključnih točaka, zajedno s temom demilitarizacije kroz kulturu", kazao je župan Flego.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci zahvalila se u ime grada svim sudionicima u realizaciji projekta te je izrazila zadovoljstvo otvaranjem Centra.

Otvorenje Centra, naglasila je koordinatorica projektne aktivnosti Sandra Ilić, omogućio je EU projekt HERA, sufinanciran kroz program IPA  IPA Adriatic CBC 2007- 2013, a za koji je Istarska županija dobila 560.112,41 EUR.

Istarska županija je u okviru svoje pilot akcije obnovila prostor povijesne austrougarske vodospreme iz 1876. godine na pulskom Kaštelu prenamijenivši je u posjetiteljski centar, u skladu s HERA oznakom kvalitete. Posjetiteljski centri u okviru HERA projekta su istovremeno osmišljeni kao turističko informativni, obrazovni, galerijski centri, izložbeni prostori, odmorišta, pojačivači iskustava, interpretacijski centri.

Opći cilj projekta je razvoj zajedničke prekogranične platforme na području Jadrana za upravljanje i promoviranje održivog turizma na temelju zajedničkog kulturnog nasljeđa.

Posebni ciljevi koje će projekt ostvariti su:

• osnažiti integrirano prekogranično upravljanje i promociju kulturne baštine

• razvoj integriranih prekograničnih zajedničkih planova za održivo upravljanje jadranskom kulturnom baštinom

• potpora razvoju, valorizaciji i promociji održivih kulturno turističkih ruta Jadrana

• unaprijediti prekograničnu promociju kulturnog nasljeđa, umrežavanja dionika, razmjene iskustava i kulturnih ruta HERA projekta.

U Posjetiteljskom centru trenutno je postavljena izložba starih razglednica i drugih predmeta iz doba Austro-Ugarske Monarhije, a prostor će se ubuduće koristiti i za pedagošku djelatnost.