Predstavljeni kalendar i CD "XIIxII 2016. Bella ciao"

Predstavljeni kalendar i CD "XIIxII 2016. Bella ciao"

Deveto izdanje kalendara i CD-a "XIIxII Bella ciao" Istarske županije predstavljeno je u subotu navečer u Narodnom domu, u Buzetu, uz nazočnost istarskog župana Valtera Flega, buzetskog gradonačelnika Siniše Žulića, ravnateljice Istarske kulturne agencije Aleksandre Vinkerlić i pročelnika za kulturu Vladimira Torbice.

Prema riječima pročelnika Torbice, kalendar i CD za 2016. godinu kao temu imaju antifašizam te, kao i do sada, promoviraju mlade umjetnike i općenito glazbenu i likovnu kulturu Istre jer su ujedno protokolarni poklon Istarske županije. Pored toga, dodao je pročelnik, sva djela bilo da se radi o CD-u ili fotografijama, ostaju u Muzeju suvremene umjetnosti i na HRT-u Radio Puli, pa i na taj način doprinose širenju kulture, zavičajnosti i temeljnih vrijednosti.

- Ako znamo da je antifašizam jedna od naših temeljnih vrijednosti i da je NOB najsvjetliji dio novije istarske povijesti onda ove godine nije bilo teško odabrati temu projekta "XIIxII". Ove godine kada slavimo 70. godina završetka Drugog svjetskog rata, ova je tema izuzetno aktualna u Hrvatskoj i Europi, rekao je župan Valter Flego.

Kalendar za 2016. godinu krasi dvanaest fotografija mladih autora, nastalih pod mentorstvom izbornika likovnog dijela projekta Denisa Sardoza. CD s trinaest skladbi istražuje raznolikost glazbene Istre, a nastao je pod mentorstvom izbornika glazbenog dijela projekta Edija Cukerića.

Za doprinos projektu "XIIxII" župan Flego je poklonio laptop mješovitom pjevačkom zboru Roženice Pazin i Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula. U glazbenom dijelu programa uz Roženice nastupili su tradicijski pjevači Noel Šuran i Zoran Karlić.

Materijale XIIxII 2016 možete preuzeti na linku

http://www.istra-istria.hr/index.php?id=2576