Susret prijateljstva, glazbe i sporta za osobe s intelektualnim poteškoćama

Susret prijateljstva, glazbe i sporta za osobe s intelektualnim poteškoćama

13. sportsko-rekreativni i kulturni susret osoba s intelektualnim teškoćama "Susret prijateljstva", danas je svečano otvoren glazbeno-kulturnim programom u Domu hrvatskih branitelja, u Puli, kojemu je prisustvovao i istarski župan Valter Flego.  

U svojem prigodnom obraćanju župan Flego izrazio je zadovoljstvo velikim brojem sudionika manifestacije te pozitivnom energijom koju iskazuju na svakom susretu. Također, istarski je župan istaknuo podršku Istarske županije ovoj i svim sličnim manifestacijama koje potiču svijest građanstva o pravima djece i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, kao i prihvaćanje različitosti i razvijanje tolerancije u društvu.

"Mi želimo i bit ćemo društvo senzibilizirano za mogućnosti i potrebe socijalno osjetljivih skupina građana, od onih najmlađih pa sve do najstarijih, koje ostvaruju svoja prava te su ravnopravno i aktivno uključene u razvoj svoje zajednice" naglasio je župan Flego dodavši kako je Istarska županija jedina u Hrvatskoj otvorila čak 6 poludnevnih boravaka za osobe s intelektualnim poteškoćama diljem Istre.

Glavni cilj ovog susreta je psihosocijalna rehabilitacija i integracija osoba s intelektualnim teškoćama u širu društvenu zajednicu, te uspostavljanje interakcije između osoba s intelektualnim teškoćama i djece predškolske i školske dobi.

Susret se sastoji se od glazbeno-scenskog programa tijekom kojeg su danas u pulskom Domu branitelja nastupili vrtići, škole, ustanove i udruge, a nastavlja se sportsko-rekreativnim programa sutra, u četvrtak, 22. listopada 2015. godine, u sportskoj dvorani Mate Parlov u Puli, kada će se sudionici natjecati u kuglanju i boćanju.

Više od 400 sudionika koje okuplja Susret prijateljstva  jesu korisnici Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, Centra za rehabilitaciju Pula, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda - Pula, Centra za rehabilitaciju Rijeka, Doma za psihički bolesne odrasle osobe "Vila Maria", te članovi Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije - Pula. Svoj doprinos svečanosti dali su i učenici Škole za odgoj i obrazovanje Pula, osnovnih škola Kaštanjer,  Veruda, Monte Zaro, Marčana, OŠ Vodnjan-Scuola elementare Dignano, "Dr. M. Demarina" Medulin i područni odjeli Ližnjan i Šišan,  polaznici dječjih vrtića Bubamara iz Ližnjana, "Vrtuljak" iz Marčane i područni odjel "Rakalj", te iz Slovenije Centar Janeza Levca iz Ljubljane.

Susret je organizirala Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije - Pula u suradnji s Dnevnim centrom za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, pod pokroviteljstvom Istarske županije.

Galerija fotografija