Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije na EU danu suzbijanja trgovanja ljudima

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije na EU danu suzbijanja trgovanja ljudima

Povodom 18. listopada - EUROPSKOG DANA SUZBIJANJA TRGOVANJA LJUDIMA, u petak, 16. listopada 2015. godine, u talijanskoj Općini Muggia, održan je sastanak o toj važnoj temi, u organizaciji Unije žena u Italiji - "ženska kavana" te Povjerenstva za ravnopravnost spolova Općine Muggia.

Ovaj sastanak, treći po redu organizirao se  upravo u Muggi - nadomak granice koju prelaze izbjeglice, kako bi se naglasila nužnost hitnog poduzimanja mjera radi sprječavanja ove dramatične pojave.

Svoje je svjedočanstvo donijela i zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi koja je govorila o poduzetim radnjama radi prevencije i suzbijanja te pojave.

Trgovanje ljudima je međunarodno kazneno djelo, a Vlade i građani se zalažu za progon krivaca i pomoć žrtvama. Plan suzbijanja se temelji na četiri načela: pronalaženje i zaštita žrtava, progon trgovaca,  zaštita djece te stvaranje zajedničkih timova koji rade na suzbijanju te pojave na međunarodnoj razini.

U okviru Nacionalne strategije suzbijanja trgovanja ljudima za razdoblje 2012.-2015., Ministarstvo unutarnjih poslova RH provodi preventivnu akciju "Zajedno" kroz koju su policijski službenici PU istarske tijekom 2014. godine educirali sve djelatnike Zavoda za zapošljavanje o navedenoj problematici kao i sve učenice i učenike strukovnih srednjih škola. Izrađeni su u letci  koji su dijeljeni na graničnim prijelazima.

S akcijom se nastavlja i ove godine u završnim razredima strukovnih škola Istarske županije, a u toku je održavanje info punktova u gradovima diljem istre u suradnji s gradskim društvima Crvenog križa i Centrom za građanske inicijative Poreča.