Predstavljena Istarska filmska komisija - Istria film commission

Predstavljena Istarska filmska komisija - Istria film commission

U sklopu Pula PRO fessional programa Pula film festivala, na današnoj konferenciji za novinare predstavljen je rad Istarske filmske komisije-Istria film commission, a kojoj su prisustvovali istarski župan Valter Flego, ravnateljica Istarske kulturne agencije - IKA Aleksandra Vinkerlić, ravnateljica ustanove INOVACIJA Vedrana Kevrić pri kojoj djeluje Zadarski filmski Ured, te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar

Prema riječima župana Flega, Istra se razvila u poznatu turističku destinaciju i upravo u kontekstu daljnjeg turističkog razvoja, odlučeno je napraviti dodatni iskorak kako bi našu regiju pozicionirali na mapi istaknutih filmskih lokacija

"Želja nam je da se Istra promovira kao atraktivna filmska destinacija jer su ekonomski učinci za gospodarski rast i razvoj veliki i multipliciraju se, a same aktivnosti audiovizualne produkcije na terenu stvaraju prilike za angažman i zapošljavanje lokalnog stanovništva" naglasio je istarski župan dajući punu podršku radu Istarske filmske komisije-Istria film commission.

"Filmski uredi, odnosno filmske komisije osnivaju se kao neprofitne ustanove, uglavnom od strane jedinica lokalne i regionalne samouprave, nerijetko i na nacionalnom nivou  s ciljem pružanja usluga poput logističke pomoći audiovizualnim produkcijama, pomoći u izdavanju dozvola, mapiranju radnika i usluga u područjima snimanja te posredovanju usluga pronalaženja zanimljivih filmskih lokacija", kazala je ravnateljica IKA-e Aleksandra Vinkerlić.

Ravnateljica Vinkerlić je predstavila i web stranicu Istarske filmske komisije (www.istriafilmcommission.com) na kojoj su uz osnovne informacije o radu Komisije, navedene i usluge koje će pružati.

U svom radu Istarska filmska komisija pružat će sljedeće usluge bez naknade: pronalaženje filmskih lokacija; komunikacija s tijelima javne vlasti, privatnim i poslovnim subjektima u Istarskoj županiji te onima na nacionalnom nivou; ishođenje potrebnih dozvola za snimanje i mnoge druge. Također, predstavila je i web katalog filmskih lokacija u Istri.

Ravnateljica ustanove INOVACIJA Vedrana Kevrić predstavila je, pak, rad prve filmske komisije u Hrvatskoj - Filmskog ureda Zadar. Osnivanje Filmskog ureda, smatra Kevrić, pokazalo se izuzetno dobrim potezom i Filmski ured Zadar danas predstavlja važnu podršku filmskoj industriji. Interes za uslugama Ureda je vrlo velik i već je nekoliko audiovizualnih projekata realizirano na lokacijama Zadarske županije.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar pohvalio je osnivanje Komisije kao primjer dobre prakse. Predstavio je rad Centra kroz usluge podrške razvoju audiovizualnih djela. Ukratko je analizirao ekonomske učinke snimanja na teritoriju Hrvatske te prikazao strmoglav rast prihoda od audiovizualne proizvodnje. Najavio je i da će Istarska filmska komisija "imati pune ruke posla" zbog prekrasnih filmskih lokacija u Istri.

Istarska filmska komisija-Istria film commission registrirana je u lipnju ove godine kao ustrojstvena jedinica i djeluje unutar Istarske kulturne agaencije-Agenzia culturale Istriana.

Galerija fotografija