Korejski veleposlanik sa suradnicima u posjeti Istarskoj županiji

Korejski veleposlanik sa suradnicima u posjeti Istarskoj županiji

Istarski župan Valter Flego danas je u Gradu Poreču, zajedno s porečkim gradonačelnikom Edijem Štifanićem, upriličio prijem za korejskog veleposlanika Hyung-won Suh-a i suradnike. Prijemu su prisustvovali i pročelnica UO za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich te stručna savjetnica Istarske razvojne agencije - IDA d.o.o. Tamara Kiršić.

Župan Flego gostima je zaželio dobrodošlicu te ukratko predstavio Istarsku županiju kao regiju predivne obale, ali i unutrašnjosti, istaknuvši pritom njezin doprinos hrvatskom turizmu. Također se osvrnuo na poljoprivredu i prerađivačku industriju kao najrazvijenije, uz brodogradnju, obrazovni sektor te ribarstvo.

Govoreći o izrazitoj uspješnosti Istarske županije po pitanju realizacije razvojnih projekata, kao i financiranja istih iz europskih fondova i programa, istarski župan rekao je korejskim predstavnicima kako je Istra regija potencijala i mnogih mogućnosti za investiranje.

Prisutne je pozdravio i porečki gradonačelnik, izrazivši im dobrodošlicu u Grad Poreč.

Korejski veleposlanik zahvalio se na pozivu i toplom dočeku te se osvrnuo na ugled koji Hrvatska uživa u njegovoj zemlji. Prema njegovim riječima, Hrvatska je za Korejce postala jedna od popularnijih turističkih destinacija, stoga on trenutno aktivno radi na jačoj promociji Istre kao privlačnog odredišta za njegove sugrađane. Namjera je, istaknuo je Hyung-won Suh, predstaviti sve prednosti Istre turističkom sektoru Južne Koreje, a potom širiti suradnju kroz investicije u drugim područjima.

Nakon što je pročelnica Bosich predstavila aktualne i buduće projekte Županije, predstavnici korejskih potencijalnih investitora posebno zanimanje pokazali su za istarske strateške projekte poput izgradnje putničkog pomorskog terminala i vojne zračne baze u Puli, kao i napuštene vojne zone.

Pritom je župan Flego naglasio kako je Istra moderna i konkurentska regija, infrastrukturno dobro opremljena te otvorena za strane ulagače, dodavši kako je posebno zadovoljan dolascima korejskih gostiju u Županiju čiji broj raste iz godine u godinu.

Također, na prijemu se razgovaralo i o mogućnostima dodatne promocije i plasmana istarskih autohtonih proizvoda na korejsko tržište, s kojima su se Korejci već imali prilike upoznati na međunarodnom sajmu hrane u Seulu, održanom u svibnju ove godine.

Pri kraju prijema, korejski predstavnici i predstavnici Županije izrazili su zadovoljstvo današnjim susretom te nadu u uspješnu daljnju međusobnu suradnju nakon čega su se uputili u razgledavanje porečkih kulturnih znamenitosti.

Galerija fotografija