Boravak delegacije Istarske županije u kineskoj regiji Zhejiang

Boravak delegacije Istarske županije u kineskoj regiji Zhejiang

Delegacija Istarske županije, predvođena istarskim županom Valterom Flegom, boravila je od 8. do 12. lipnja u službenom posjetu kineskoj pokrajini Zhejiang, na poziv guvernera Li Quianga.

U sklopu četverodnevnog boravka, delegacija, u čijem su sastavu bili i gradonačelnik Pule Boris Miletić te direktor Istarske razvojne agencije - IDA Boris Sabatti, je posjetila grad Ningbo gdje se susrela s gradonačelnikom Lu Ziyuem, te obišla zonu slobodne trgovine u kojoj se nalazi dvorana i tržnica uvezene robe iz Hrvatske.

Predstavnici Istarske županije sudjelovali su i na velikom međunarodnom investicijsko-trgovačkom sajma "China - CEEC Investment and Trade Expo 2015". Na sajmu se predstavilo 16 zemalja srednje i istočne Europe, a Hrvatska i Poljska ovogodišnje su zemlje partneri manifestacije.

U sklopu sajma, na kojem je predstavljena i turistička ponuda Istre, održani su brojni sastanci, te Forum guvernera i gradonačelnika zemalja srednje i istočne Europe. Na Formu visokim se uzvanicima obratio župan Flego predstavivši Istru, drugu najrazvijeniju hrvatsku regiju, njezine najkonkurentnije grane gospodarstva te brojne istarske posebnosti.

"Istarsko je gospodarstvo konkurentno, imamo dobro razvijenu prerađivačku industriju, trgovinu, poljoprivredu, najveće brodogradilište te tvornicu duhana", naglasio je župan Flego dodajući kako se posebna pažnja posvećuje proizvodnji i promociji autohtonih poljoprivrednih proizvoda.

"Unatoč razlici u veličini između Istre i Zhejianga postoje područja od zajedničkog interesa. Istra ne može konkurirati kvantitetom, ali može kvalitetnim i vrhunskim proizvodima. Upravo takve proizvode traži kinesko tržište, a mi ih možemo ponuditi ", poručio je župan Flego.

Govoreći o budućim očekivanjima, župan je kazao kako je u planu proširenje suradnje s Zhejiangom na polju turizma, transporta, trgovine i investicija.
Guverner provincije Li Quiang tijekom dvosatnog prijema za istarsku delegaciju predstavio je Zhejiang naglasivši kako je jedna od najvažnijih turističkih regija u Kini s godišnjim profitom od 1 bilijuna američkih dolara od turizma. Pored turizma, kazao je, dobro razvijena je i prerađivačka industrija, a dodatnu ekonomsku snagu čini i veliki broj privatnih poduzetnika.

Guverner je osobno izrazio zainteresiranost za ulaganja u Istru i zatražio konkretne prijedloge u kojim sektorima kineski ulagači mogu investirati u Istri. Tom je prilikom, župan Flego vodstvu Zhejianga predstavio i županijske investicijske planove i projekte.

"Treba nam kapital, investitori i na nama je da učinimo prvi korak, a to je pripremiti projekte. Siguran sam da će kineski ulagači biti motivirani doći u Istru", naglasio je župan Flego ocijenivši kako postoje neslućene mogućnosti.

Prilikom sastanka s turističkim odjelom regije Zheijang održanom u gradu Hangzhou, Zhejiang i Istra, najrazvijenije regije Kine i Hrvatske, razgovarale su kako olakšati dolazak i boravak kineskih turista u našoj županiji.

"Kina je najbrža rastuća ekonomija, a na nama je da se prilagodimo jednom takvom trendu te da postanemo još atraktivniji i jednostavniji u procedurama, poput one izdavanja viza", rekao je župan Flego kazavši kako će se po tom pitanju uložiti zajednički napori dviju regija. Na godišnjoj razini 10 milijuna kineskih turista putuje van države, a prema riječima župana Istri predstoji veliki korak koji treba učiniti kako bi joj kineski turisti bili češći gosti.

"Ne treba tu puno napora, već više edukacije kako bismo bili kvalitetniji domaćini kineskim turistima", zaključio je istarski župan. Najavio je da će prve poteze učiniti već sljedeći tjedan kada će razgovarati s Turističkim vijećem i predstavnicima uprava svih hotelijera.

Također, prilikom boravka u Kini dogovoreno je svečano obilježavanje suradnje između Istre i Zheijanga, koje dogodine slave desetu obljetnicu od potpisivanja Sporazuma suradnje.

Troškove boravka istarske delegacije u Kini u potpunosti je snosila regija Zhejiang.

Galerija fotografija