Najavljena međunarodna likovna kolonija zidnog (fresko) slikarstva u Draguću

Najavljena međunarodna likovna kolonija zidnog (fresko) slikarstva u Draguću

U okviru projekta REVITAS II - Nadgradnja revitalizacije istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu od 15.-19. lipnja 2015. godine u Draguću, bit će organizirana međunarodna likovna kolonija na temu zidnog (fresko) slikarstva.

Projekt REVITAS II prekogranični je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007-2013 u sveukupnom iznosu od 843.058,49 EUR. Partneri projekta REVITAS II su: Općina Kopar (vodeći partner), Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, Grad Buzet, Grad Vodnjan, Općina Izola i Općina Piran.

Projekt REVITAS II temelji se na nastavku i nadgradnji aktivnosti projekta REVITAS i u tom smislu nadovezuje se na stare aktivnosti i njihov nastavak, uz naglasak na inovativnosti kako u aktivnostima tako i u primjeni najsuvremenije informatičke tehnologije pri oblikovanju prekogranične turističke destinacije Istre. Prekogranični ciljevi projekta REVITAS II jesu:
• Zaustaviti propadanje istarskog zaleđa očuvanjem i promocijom kulturne baštine i poticanjem razvoja integriranih turističkih proizvoda;
• Oblikovanje prekogranične turističke destinacije te poticanje održivog razvoja turizma u istarskom zaleđu na temelju kulturnog i prirodnog bogatstva područja;
• Povezivanje i osposobljavanje ponuditelja turističkih proizvoda i usluga u svrhu smanjivanja razvojnog raskoraka između razvijenog obalnog i nerazvijenog unutarnjeg dijela Istre i preusmjeravanjem turista iz obalnog dijela u unutrašnjost Istre;
• Poticanje i promoviranje tradicionalnih običaja i zanata u svrhu zaustavljanja iseljavanja stanovnika iz nerazvijenog dijela u unutrašnjost Istre i povećanje prepoznatljivosti unutrašnjosti Istre.

Idejna koncepcija međunarodne likovne kolonije na temu istarskih fresaka koja će se održati u okviru ovog projekta, kreće od postojanja iznimne i osebujne, no dosad slabo vidljive, kulturne baštine koja se može kreativno interpretirati u smislu kulturno-edukativno-turističke promocije lokaliteta.

Smjernica rada kolonije, temelji se na kvalitetnoj novovjekoj reinterpretaciji specifičnog kulturnog nasljeđa. Kolonija svoje težište postavlja na eksperimentalne i inovativne pristupe, bez obzira na vrstu umjetničkih tehnike ili postupaka. U okviru programa kolonije organiziran je stručni obilazak lokaliteta s freskama u Istri (Beram, Hum, Lindar).

Likovna kolonija u Draguću trajat će pet dana (od 15.-19. lipnja 2015.) i u njenom će radu sudjelovati sljedeći umjetnici:
- Lovro Artuković (hrvatsko-njemački umjetnik)
- Rajko Čuber (slovenski umjetnik)
- Ugo Gazzola (taljanski umjetnik)

- Dubravko Mataković (hrvatski umjetnik)
- Silvo Šarić (hrvatski umjetnik)

Navedeni umjetnici postigli su nacionalna i međunarodna priznanja za svoj rad, a posebno su motivirani za umjetničko istraživanje i rad na temu istarskih fresaka. Svatko od ovih umjetnika pridonijet će ciljevima kolonije, a to je poticanje prekogranične kulturne razmjene i događaja u svrhu dizanja razine svijesti stanovnika i ostalih dionika o kulturnim i razvojnim potencijalima istarskog zaleđa.

Po završetku kolonije, u petak 19. lipnja 2015., u 20.00 sati, na trgu u Draguću bit će upriličena izložba umjetničkih ostvarenja. Nakon same kolonije tiskat će se višejezični katalog na hrvatskom, slovenskom, talijanskom i engleskom jeziku. Izložba radova nastalih u okviru međunarodne likovne kolonije bit će tijekom jeseni 2015. godine upriličena i u Galeriji Poola u Puli, Kandlerova 14. 52100.

Nadolazeći događaji koji će se organizirati u okviru projekta REVITAS II:
18.06. -24.07.2015., Draguć: Radionice o zidnom (fresko) slikarstvu, voditelj radionica: Hari Vidović, prof.
18.- 20.06.2015.: radionice za osnovnoškolce
21.-23.06.2015.: radionice za srednjoškolce i studente
22.- 24. 07.2015.: radionice za stariju dob
23.06. 2015. u 18.00 sati - Draguć: predstavljanje radova polaznika radionica o fresko-slikarstvu; osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata te najava radionice za stariju dob; voditelj radionica: Hari Vidović
26. 6. 2015. u 11. 00 sati - Draguć, svečano otvorenje KUĆE FRESAKA u nazočnosti predstavnika Regije Veneto, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Porečke i pulske biskupije, Istarske županije, Općine Cerovlje te partnera na projektu REVITAS II iz Slovenije i Hrvatske
08.-10.07.2015., Draguć: međunarodni znanstveno-stručni skup iz područja zidnog slikarstva; tema skupa "Suvremena iskustva u restauriranju zidnih slika", u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda.