Potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji između HAMAG-BICRO-a i Istarske županije

Potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji između HAMAG-BICRO-a i Istarske županije

U sjedištu Istarske županije u Puli, danas je potpisan Sporazum o poslovnoj  suradnji između Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO-a i Istarske županije - Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Sporazum o poslovnoj suradnji potpisali su istarski župan Valter Flego i predsjednik Upravnog odbora Fonda Milan Antolović te predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Darko Liović.

Sporazumom se definirala buduća suradnja na dobrobit korisnika kreditnih sredstava Istarske županije koji u ovo vrijeme otežanih uvjeta poslovanja imaju želju dodatno investirati u vlastiti posao. Poslovi koji su obuhvaćeni Sporazumom odnose se na financijske potpore projektima u poljoprivredi i njoj pratećim djelatnostima kao što su ribarstvo, akvakultura, lovstvo i lovni turizam, a posebice projekti u agroturizmu.

Tom prilikom, župan Flego istaknuo je kako su poljoprivreda i ribarstvo strateške odrednice Istarske županije, stoga je još prije dvadeset godina osnovan Fond koji je otada plasirao više od 150 milijuna kuna prema poduzetnicima.

"Budući da će HAMAG-BICRO sudjelovati u jamstvenom djelu kod dodjele kredita, nakon potpisivanja Sporazuma naši će poljoprivrednici lakše ulagati u svoje djelatnosti, koje će tako postati jeftinije i konkurentnije", izjavio je župan Flego.

Predsjednik Upravnog odbora Fonda Milan Antolović zahvalio se predstavnicima HAMAG-BICRO-a što su prepoznali važnost projekata ruralnog razvoja, ribarstva i lovstva i odlučili svojim jamstvima stati iza njih. Ono što je iznimno važno, naglasio je, jest da sada možemo pratiti naše poduzetnike pri kandidiranju njihovih projekata na Strukturne fondove EU budući da se isti mogu sufinancirati do 70% uz garancije Agencije.
Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Darko Liović rekao je kako se Sporazumom poduzetnicima omogućava da jeftinije i brže dođu do izvora financiranja. Naime, Istarska županija nudit će kredite po nižoj kamatnoj stopi od one tržišne, dok će Agencija putem jamstva osigurati da se dio razlika od nenaplate kredita prebaci na državni proračun.

"Dosadašnja suradnja sa Županijom pokazala se iznimno uspješnom, a istarski poljoprivrednici najodgovorniji su po pitanju urednog otplaćivanja kredita. Sporazumom će se intenzivirati suradnja što predstavlja jedinstveni model u Hrvatskoj kojom se skraćuje čitava procedura dodjele kredita jer poslovne banke prestaju biti posrednici između Županije i Agencije" istaknuo je Darko Liović.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) tijekom 20 godina svog postojanja, ustrajno se zalaže za poticanje malog gospodarstva i razvoj poduzetništva u Republici Hrvatskoj kroz poticanje osnivanja, ulaganja i razvoja subjekata malog gospodarstva, financiranje poslovanja i razvoja subjekata malog gospodarstva te pružanje financijske potpore inovativnim i tehnološki usmjerenim tvrtkama u Hrvatskoj.

U svojem je djelovanju HAMAG-BICRO usmjeren na razvijanje i koordiniranje mjera nacionalne politike vezane uz inovacije s krajnjim ciljem motiviranja privatnog i javnog sektora za ulaganje u istraživanje i razvoj.  Agencija predstavlja jedinstven sustav koji poduzetnicima pruža mogućnost ostvarenja potpora kroz faze istraživanja, razvoja i komercijalizacije projekata na jednom mjestu.

Galerija fotografija