70. obljetnica pobjede nad fašizmom

70. obljetnica pobjede nad fašizmom

Svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije i Saveza antifašista Istarske županije, 08. svibnja, u Spomen domu u Pazinu, obilježena je 70. obljetnica pobjede nad fašizmom.

Sjednicu je otvorio predsjednik županijske Skupštine Valter Drandić, koji je poručio da je antifašizam trajno civilizacijsko opredjeljenje istarskog čovjeka. Skup su pozdravili i gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić i vijećnik Skupštine Autonomne pokrajine Friuli Venezia Gulia Emiliano Edera.

U svojem obraćanju istarski župan Valter Flego istaknuo je da su antifašistički borci u herojskoj borbi NOR-a ostvarili pobjedu i svrstali Hrvatsku uz bok pobjedničkih zemalja Drugog svjetskog rata.

"Pri tome ne zaboravimo da su se Istrijani prvi u Europi organizirano suprotstavili fašizmu. Istra je podnijela veliku žrtvu od 17.000 poginulih čime je pokazala da iako teritorijalno malena, ima veliko srce. Antifašizam je zato duboko i trajno ukorijenjen u istarsko tlo, vrijednost je to koja ne poznaje alternativu" naglasio je župan Flego.

Čestitajući 9. svibanj, kojeg ujedinjena Europa obilježava i kao Dan Europe, predsjednik Saveza antifašista Istarske županije Tomislav Ravnić istaknuo je da je u zajedničkoj borbi 30.000 boraca Istre, Hrvata, Slovenaca i Talijana, Titovom politikom stvorena povijesna prekretnica čija je srž u istarskoj bratskoj convivenzi i antifašističkoj fratelanci.

Govoreći o antifašizmu, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da je antifašistička borba bila povijesno, politički i moralno opravdana.

"To je jedan od temelja stvaranja moderne hrvatske države", rekla je predsjednica dodavši da u Istri hrvatski antifašizam ima najdulju tradiciju, na što Istrani imaju pravo biti posebno ponosni.

Premijer Zoran Milanović, govoreći o sudjelovanju svoje obitelji u partizanskom pokretu, nazvao je antifašizam borbom protiv najvećeg zla i poručio da je suživot velika vrijednost Istre.

Prije početka same sjednice, kod središnjeg spomenika u parku Narodnog ustanka, u Pazinu, delegacija Istarske županije i županijskog Saveza antifašista, predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Milanović položili su vijence.

Galerija fotografija