Podjela nagrada najuspješnijima na natječaju Istrapedije

Podjela nagrada najuspješnijima na natječaju Istrapedije

Uredništvo Istrapedije krajem prošle godine pokrenulo je još jedan natječaj za najbolju natuknicu na temu "Prvi svjetski rat u Istri", obilježavajući tako 100. obljetnicu početka Prvoga svjetskog rata.

Istarski župan Valter Flego tom prilikom je danas, u sjedištu Županije u Puli, uručio pobjednicima prigodne nagrade zajedno s pročelnikom za kulturu Vladimirom Torbicom i urednikom Istrapedije Antoniom Giudicijem.

Čestitavši im na uspjehu i trudu, župan Flego je naglasio kako je Istrapedia, kao izvor znanja, uz projekt Zavičajne nastave, danas neizostavan alat kojim se čuva naš regionalni identitet.

"Izrazito me veseli sve veća posjećenost stranice koja govori da su njezini sadržaji zanimljivi i itekako privlačni ne samo Istrijanima, nego i posjetiteljima iz raznih zemalja. Te zanimljive teme stvara predan tim ljudi koji u svoj rad ulazi velikog srca te ulaže puno znanja i truda, i na tome im zahvaljujem", poručio je župan Flego.

Cilj natječaja je bio približiti široj javnosti stranicu koja je svima dostupna jednostavnim klikom miša, a koja je u stalnom porastu prema broju novih dodanih pojmova, posjećenosti i slikovnih priloga.

Sudionici natječaja trebali su odabrati osobu, pojam ili događaj po vlastitom izboru, koji je neposredno ili posredno povezan s Prvim svjetskim ratom u istri te isti obraditi formirajući novu enciklopedijsku natuknicu.

Natječaj je otvoren 22. rujna i zatvoren 26. listopada 2014. godine, kada je zbrojeno 11 pristiglih radova i 10 fotografija. Stručna tročlana komisija odlučila se za troje pobjednika natječaja:

  1. mjesto osvojio je Tomislav Sandrić s radom "Talijanski pomorski napad na Poreč (12. lipnja 1916.)"
  2. mjesto osvojio je Igor Jovanović s radom "Školstvo u Istri i stradavanje istarskih učitelja u Prvom svjetskom ratu"
  3. mjesto osvojio je Boško Simović s radom "Spomen ploča s geslom Viribus Unitis u Valturi

Istrapediju, prvu regionalnu internetsku enciklopediju u Hrvatskoj, osnovala je Istarska županija 2009. godine kako bi se na jednom mjestu, u digatalnom obliku, zauvijek zabilježile i sačuvale istarske posebnosti i osebujnosti te objedinila bogata riznica istarske povijesti, kulture i običaja.

Galerija fotografija