Župan Flego na radnom sastanku s predstavnicima Općine Grožnjan

Župan Flego na radnom sastanku s predstavnicima Općine Grožnjan

Istarski župan Valter Flego i suradnici - pročelnik za kulturu Vladimir Torbica i pročelnica za međunarodnu suradnju i europske poslove Patriza Bosich - danas su održali radni sastanak s predstavnicima Općine Grožnjan. Načelnik Claudio Stocovaz izrazio je zadovoljstvo susretom kazavši kako je komunikacija na relaciji Županija-Općina izuzetno važna te se zahvalio županu na dolasku.

Na samome početku, osvrnuo se na goruću problematiku, odnosno gubitak statusa područja posebne državne skrbi ili brdsko-planinskog područja. Kako je naveo, nakon ukidanja kompenzacijskih mjera Općina će godišnje izgubiti oko 830 tisuća kuna. 

 "Angažmanom i radom Općine, kao i zahvaljujući statusu područja posebne državne skrbi, proteklih godina se postiglo mnogo toga. Podsjetit ću samo da prije dvadeset godina nije postojala ni osnovna infrastruktura", kazao je načelnik Stocovaz dodajući kako Grožnjan ujedno gubi i mogućnost da važne razvojne projekte kandidira na EU fondove. Naime, većinu europskih projekata Općina treba sufinancirati s 15%, kako bi dobila ostalih 85% što će, zbog nedostatka proračunskih sredstva, biti uvelike otežano.

Župan Flego napomenuo je kako se s istim problemom susreću i ostalih sedam istarskih jedinica lokalne samouprave koje su od ove godine izgubile status. Prema njegovim riječima, Županija će im, sukladno prilikama, u ovoj godini nastojati pomoći kako bi te općine mogle završiti započete projekte i već preuzete obveze. Dodao je pritom, kako mu je namjera uspostaviti tzv. Fond solidarnosti sa strogo namjenskim sredstvima za započete projekte.

"Tim jedinicama je s razlogom 2013. godine dodijeljen status područja posebne državne skrbi ili brdsko-planinskog područja. Međutim, novim zakonskim izmjenama, jedni kriteriji razvijenosti zamijenili su drugi unatoč našim brojnim prigovorima i primjedbama", rekao je istarski župan koji smatra da se tako država dodatno centralizira, a općine koči razvoju.


Govoreći o uspješnim projektima, načelnik je naveo onaj izgradnje kanalizacijskog sustava u Završju, za što su povučena sredstva iz IPARD programa. Projekt je trenutno u završnoj fazi, a sam kraj očekuje se u lipnju ove godine.

Nadalje, od budućih projekata značajni su nastavak revitalizacije Završja, uspostava Bike parka koji bi potaknuo dodatni razvoj cikloturizma, te izgradnja Kulturnog centra u Grožnjanu.