Održan tradicionalni prijem povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma

Održan tradicionalni prijem povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma

U sjedištu Istarske županije u Puli, danas su istarski župan Valter Flego, zamjenica župana Giuseppina Rajko i načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić održali tradicionalan prijem za predstavnike romske nacionalne manjine povodom 8. travnja - Svjetskog dana Roma.

Uz iskrene čestitke, na prigodnom se primanju istarski župan Valter Flego zahvalio svim pripadnicima romske zajednice što svakodnevno obogaćuju naš, istarski suživot temeljen na multikulturalnosti, tolerantnosti i multietničnosti.

"Istra je danas europska regija u punom smislu te riječi. Od samog početka, iskazivali smo svoju težnju k pripadanju velikoj europskoj zajednici nacija i naroda. Prije nepune dvije godine ta nam se želja i ostvarila. U novom europskom kontekstu, svatko od nas želi sačuvati i njegovati svoje običaje, tradiciju, kulturu i jezik. Premda Romi nemaju svoju matičnu domovinu, uspjeli su ne samo očuvati svoju tradiciju, već ju i obogatiti", istaknuo je župan Flego.

Govoreći o problemima s kojima se romska populacija danas suočava, između ostalog i po pitanju pronalaska posla, župan Flego je naglasio kako danas ne bi smjele postojati podjele na osnovi nacionalnosti i vjeroispovijesti te da je jedina podjela ona na čovjeka i ne-čovjeka.

Zamjenica župana Giuseppina Rajko čestitala je predstavnicima Roma njihov dan ujedno im se zahvalivši na dosadašnjoj suradnji koja je prerasla u trajno partnerstvo. Županija će im, dodala je zamjenica župana, i dalje biti podrška u očuvanju njihove kulture i tradicije.

Predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini zahvalio se na tradicionalnom okupljanju i tome što se u Istri osjećaju kao da su u svojoj domovini. Izrazio je nadu u svjetliju budućnost i nastavak rada na boljem stambenom zbrinjavanju i obrazovanju Roma.