Župan Flego na radnom sastanku s predstavnicima Općine Gračišće

Župan Flego na radnom sastanku s predstavnicima Općine Gračišće

Nastavljajući posjete istarskim jedinicama lokalne samouprave koje su od ove godine izgubile status područja posebne državne skrbi ili brdsko-planinskog područja, istarski župan Valter Flego jučer je održao radni sastanak s predstavnicima Općine Gračišće. O posljedicama gubitka tog statusa, kao i o smanjenju proračunskih sredstava zbog nove Vladine mini porezne reforme, župan Flego razgovarao je s načelnikom Ivanom Mijandrušićem. Zbog navedenog, kazao je načelnik, Općina je u siječnju imala 36,28% manje proračunskih sredstava, a u veljači čak 43,21%.

Istarski župan istaknuo je kako će novonastala situacija značajno utjecati na budući razvoj Općine, a kao najveći problem izdvojio je završetak već započetih projekata.

"Na nama je da zajednički pronađemo optimalno rješenje kako bi ranije pokrenuti projekti bili i završeni, posebno oni koji se namjeravaju kandidirati na europske fondove ili fondove raznih ministarstava", poručio je župan dodajući kako će nakon rebalansa županijskog proračuna znati o konkretnijim mogućnostima pomoći.

"Zalagat ću se za daljnje uštede te, ukoliko budemo u prilici, inicirat ću uspostavu Fonda za pomoć JLS koje su izgubile status područja posebne državne skrbi ili brdsko-planinskog područja", rekao je župan Flego pojasnivši kako bi se putem Fonda tijekom 2015. godine tim jedinicama pokušalo olakšati poslovanje.

Načelnik je, tom prilikom, župana i suradnike - načelnika županijske uprave Istarske županije Valerija Drandića i pročelnika UO za održivi razvoj Josipa Zidarića - upoznao s najznačajnijim projektima poput izgradnje kanalizacije te uređenja i popločenja starogradske jezgre u Gračišću.

Župan Flego je posjetio i Dječji vrtić "Olga Ban" Pazin - Područni vrtić Gračišće.

Galerija fotografija