Studijsko putovanje u talijansku regiju Emiliju-Romagnu u sklopu projekta AdriGov

Studijsko putovanje u talijansku regiju Emiliju-Romagnu u sklopu projekta AdriGov

S ciljem upoznavanja sustava obrazovanja u talijanskoj regiji Emiliji Romagni i primjera dobrih praksi, Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije organizirao je od 11. do 13. ožujka 2015. godine studijsko putovanje za tridesetak ravnatelja i profesora istarskih srednjih škola.

Istarsku delegaciju predvođenu pročelnicom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patriciom Smoljan, u sjedištu regije dočekao je pročelnik za školstvo regije Emilia Romagna prof. Patrizio Bianchi. Profesor Bianchi je prezentirao  obrazovni sustav koji je uveo mnoge novine nakon reforme iz 2011. godine te je prikazao integrirani način funkcioniranja regionalnog i državnog obrazovnog sustava. Istaknuo je važnost povezivanja obrazovnih institucija s tržištem rada, odnosno tvrtkama, kao glavnu odrednicu uspješnosti postojećeg sustava obrazovanja u regiji.

Tijekom trodnevnog posjeta sudionici su posjetili institute i srednje škole u Ferrari i Bologni gdje su imali priliku upoznati se s provedbom različitih modela obrazovanja, primjenom novih edukacijskih metoda te vidjeti profesore i učenike u provedbi nastave. Organizirani su susreti u hotelijersko-turističkom usmjerenju Instituta Vergani-Navarra, Institutu tehničkog i strukovnog obrazovanja Aldini-Valeriani - Sirani, Tehničko agronomskom institutu Serpieri i Institutu ITIS Copernico-Carpeggiani. 

Studijsko putovanje organizirano je u okviru provedbe projekta AdriGov financiranog iz IPA Programa Jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013.