Predstavljen "Proračun u malom: Za financijsku stabilnost i gospodarski rast" Istarske županije

Predstavljen "Proračun u malom: Za financijsku stabilnost i gospodarski rast" Istarske županije

"Danas predstavljamo knjižicu "Proračun u malom" kojeg je Istarska županija ove godine po prvi put izradila kako bi građanima na jednostavan i blizak način omogućila uvid u prihode i rashode Županije", rekao je župan Valter Flego na današnjem predstavljanju "Proračuna u malom: Za financijsku stabilnost i gospodarski rast" Istarske županije za 2015. godinu.

"Naša je želja sažetim i lako dostupnim pregledom županijskog proračuna građanima pružiti transparentnu i potpunu informaciju o trošenju proračunskih sredstava, kao i o radu županijske uprave i povezanih subjekata. Držim kako građani trebaju biti upoznati s dokumentom koji je glavni pokretač svih aktivnosti, razvoja i života naše Istre", naglasio je župan Flego dodajući kako se putem knjižice želi informirati javnost, promovirati dijalog i poticati građane na uključenost u rad županijske uprave.

Proračun Istarske županije, kazao je župan Flego, pokazao se kao najotvoreniji u Hrvatskoj kada se promatraju podaci koji se odnose na županijske uprave, prema istraživanju Instituta za javne financije iz 2014. godine. Župan smatra kako je to potvrda je da Istarska županija dobro radi, a izradu Proračuna u malom vidi kao još jedan korak ka transparentnom i otvorenom djelovanju županijske uprave.

Putem "Proračuna u malom" moguće je saznati najvažnije podatke o temeljnom financijskom dokumentu Istarske županije, poput načina ostvarenja županijskih prihoda te kako se sredstva raspoređuju. Drugim riječima, knjižica na jednostavan način daje pregled planiranih prihoda i programa koji će tim prihodima biti tijekom godine financirani.

"Ono što me najviše veseli je činjenica da, unatoč gospodarskoj situaciji, 30,8% proračunskih sredstava čine razvojni projekti", dodao je istarski župan Valter Flego podsjetivši kako je Istarska županija protekle godine provela i niz nepopularnih mjera. Naime, odgovornim planiranjem troškova, smanjeni su rashodi za zaposlenike za 3,8 milijuna kuna, te materijalni rashodi za 12, 5 milijuna kuna.

"U ovoj proračunskoj godini nastavljamo s radom i realizacijom naših razvojnih projekata i programa, što je vidljivo u knjižici "Proračun u malom: Za financijsku stabilnost i gospodarski rast", vođeni isključivo visokom razinom pouzdanosti, otvorenosti, efikasnosti i  transparentnosti u radu naspram naših građana", zaključio je župan Istarske županije Valter Flego.

Knjižica "Proračun u malom: Za financijsku stabilnost i gospodarski rast" od danas je dostupna na službenim stranicama Istarske županije, na sljedećem linku:

http://www.istra-istria.hr/fileadmin/dokumenti/proracun/Proracun_u_malom_2015.pdf