Predstavljen projekt "Istra od Rima do Austrije u Klovićevim dvorima, u Zagrebu"

Predstavljen projekt "Istra od Rima do Austrije u Klovićevim dvorima, u Zagrebu"

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli, predstavljen je projekt izložbe "Umjetnička baština Istre". Izložba, najavljena za ožujak 2016. godine, radnog naziva "Istra od Rima do Austrije", zamišljena je kao sažeti prikaz umjetnosti cjelovitog istarskog poluotoka (Hrvatska, Slovenija, Italija), odnosno s definiranim sjevernim granicama: Muggia, Ilirska Bistrica, Kastav. O projektu su govorili istarski župan Valter Flego, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i koordinator projekta u ime Istarske županije Vladimir Torbica, koordinator projekta u ime Javne ustanove Klovićevi dvori Jasmina Bavoljak, producent projekta (MSUI / MACI) Mladen Lučić te predsjednik Stručnog savjeta projekta Robert Matijašić (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli).

Na konferenciji su župan Flego i koordinatorica Bavoljak potpisali aneks Pisma namjere o suradnji na projektu "Istra od Rima do Austrije".

Izložbom će se, kazao je tom prilikom župan Flego, po prvi put sustavno prikazati umjetnost cjelovitog istarskog poluotoka u najboljem hrvatskom galerijskom prostoru Klovićevim dvorima, u Zagrebu.

"Radi se o izuzetno bogatoj i kulturološki jedinstvenoj građi kojom želimo dodatno približiti posjetiteljima vrijednost istarske kulturne baštine. Želja nam je da ova značajna izložba ne bude izložena samo u Hrvatskoj već i da proputuje po svim zemljama koja su, kroz povijest, imale veze s Istrom. Time želimo podići kulturnu razinu i ojačati regionalni identitet Istre te ju dodatno promovirati kao regiju kulture", poručio je župan.

Pročelnik Torbica rekao je kako su sredstva za izložbu osigurana od strane Ministarstva kulture RH i Istarska županija, u iznosu od 1,4 milijuna kuna kroz tri godine. Kako ova vrijedna izložba ne bi ostala samo unutar granica domovine, već kako bi se za nju saznalo diljem Europe, pročelnik Torbica je najavio kandidiranje projekta na fondove EU i program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Za ovo potonje, dodao je, postoje već zainteresirani partneri u Regiji Veneto.

Autori izložbe "Umjetnička baština Istre" još su prije petnaestak godina, prema inicijalnoj ideji prof. dr. Branka Fučića, započeli s pripremom ove multimedijalne izložbe, ali zbog niza financijskih, tehničkih i drugih poteškoća izložba tada nije došla u fazu realizacije. Ipak, video tehnikom, snimljeno je niz objekata kao i izjave stručnjaka (Branko Fučić, Vesna Girardi Jurkić, Ivan Matejčić, Robert Matijašić i Miljenko Jurković), što će se koristiti za ovu izložbu.

Uz pomno odabran broj originalnih eksponata (odabir će uvjetovati i njihove tehničke zadanosti), ostatak izložbene prezentacije realizirat će se putem suvremenih, pretežno elektronskih medija. Izložba je osmišljena na način da se bogata umjetnička baština Istre predstavi i posredstvom videofilmova, računalne multimedije, animacija, fotografskih povećanja, rekonstrukcija i simulacija.

Softwerska baza izložbe, sadržavat će veliki broj podataka o gotovo svim poznatim spomenicima s mogućnostima računalnog pretraživanja po razdobljima, lokalitetima, majstorima, ikonografskim temama...

Izložbu će pratiti opsežan katalog na četiri jezika (hrvatski, slovenski, talijanski i engleski) s time da će svaki jezik imati svoje zasebno izdanje, a također će se producirati i nekoliko tematskih videofilmova.

Prvi postav izložbe bio bi tijekom proljeća 2016. godine, u matičnoj kući projekta, Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, a potom bi uslijedile izložbe u Puli (Muzej suvremene umjetnosti Istre i galerija Sveta Srca Arheološkog muzeja Istre), Ljubljani (Cankarjev Dom) i Veneciji (Museo Correr).

Galerija fotografija