U Trstu održana 4. Skupština Europske grupe za teritorijalnu suradnju (EGTS) "Euregio Senza Confini"

U Trstu održana 4. Skupština Europske grupe za teritorijalnu suradnju (EGTS) "Euregio Senza Confini"

U sjedištu regije Friuli Venezia Giulia, u Trstu, jučer je održana četvrta Skupština Europske grupe za teritorijalnu suradnju (EGTS) "Euregio Senza Confini", čije su članice uz domaćina, regija Veneto te pokrajina Koruška. Istarsku županiju, koja je na  Skupštini prisustvovala u ulozi promatrača, predstavljala je zamjenica župana Viviana Benussi.

Predsjednici regija, Debora Serracchiani, Luca Zaia i Peter Kaiser pozitivno su ocijenili rad EGTS-a tijekom prve dvije godine postojanja te su potpisali dva važna operativna sporazuma u području civilne zaštite te zdravstva. Cilj zajedničkih sporazuma je jačanje koordiniranog djelovanja na pograničnom području u hitnim slučajevima u slučaju prirodnih i ljudskih rizika te lakša usporedba i razmjena dobrih praksi zdravstvenih modela radi bolje učinkovitosti i pružanja skrbi. Najavljeno je kako će daljnji sporazumi biti potpisani u područjima turizma, prometa i infrastrukture te kulture.

Istarska županija predala je zahtjev za učlanjenje u EGTC "Euregio Senza Confini" na Skupštini održanoj u Poreču na Dan Europe, 9. svibnja 2014. godine, koji su postojeće članice pozitivno ocijenile, a čeka se odobrenje od strane nadležnih institucija u Republici Hrvatskoj. Na Skupštini u Trstu još je jednom iskazana želja članica da Istarska županija postane punopravna članica grupacije.