Grad Pula i službeno kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Grad Pula i službeno kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Današnjim potpisivanjem sporazuma između Grada Pule i Istarske županije službeno je potvrđena zajednička kandidatura najvećeg istarskog grada za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Riječ je o najprestižnijoj kulturnoj tituli koju jedan grad može ponijeti, a čiji je cilj očuvati i poticati raznolikost Europe, njezinih jezika i identiteta, baštine i suvremenosti. Ona je poticaj građanima Europe da razvijaju osjećaj pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru i nasljeđu. Istovremeno, ovom se kandidaturom potiče doprinos održivom dugoročnom razvoju lokalnih sredina i gradova, te se pomoću kulture strateški realiziraju rast i prosperitet svih slojeva društva bez obzira na dob, spol, vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Istarski župan Valter Flego, tom je prilikom, podsjetio kako je Istarska županija donijela Kulturnu strategiju za razdoblje od 2014. do 2020. godine u kojoj su utvrđeni prioriteti i ključni pravci djelovanja na području kulture.

"Grad Pula u kandidaturu ulazi s cijelom Istrom, a od ove će kandidature svi građani Istre imati višestruke koristi. Ovo je novi zamah Istre i svih njezinih gradova i mjesta s ciljem rješavanja društvenih i gospodarskih problema uz pomoć kulture i zajedničkog stvaranja boljeg, pravednijeg i sretnijeg društva", kazao je župan Flego.

U ime Grada Pule sporazum je potpisao gradonačelnik Boris Miletić koji je pritom naglasio kako je za Pulu ulazak u sam natječajni proces, veliki izazov.

"Pula je i do sad u Hrvatskoj prepoznata kao moderan i otvoren grad te smo često puta i grad primjer ostalima po pitanju transparentnosti i uvođenja novih tehnologija. Naravno, uvijek može bolje, a ulaskom u proces kandidature Grad Pula pokazao je ozbiljnost namjera za iskorištavanjem svih mogućnosti i resursa koji su na raspolaganju s ciljem poboljšavanja kvalitete života svih svojih građana", kazao je gradonačelnik Miletić i dodao kako je od iznimne važnosti potaknuti građane da se sami uključe u ovaj proces.

Brojni su europski gradovi do sada ponijeli tu prestižnu titulu, bilo da se radilo o metropolama poput Atene, Pariza, Berlina ili Lisabona ili malim gradovima poput Graza, Linza i Maribora. Posljednjih je godina Europska unija složna oko dodjele naslova gradovima koji imaju jasne razvojne strategije bez obzira na njihovu veličinu i proračunska sredstva koja imaju na raspolaganju te koji kulturu koriste kao sredstvo pokretanja cjelokupnog infrastrukturnog, gospodarskog, turističkog i društvenog rasta.

U rad je puštena i web stranica koja je danas prezentirana te je i ovom prilikom još jednom upućen javni poziv svim građanima da se uključe. To je prilika da daju i iskažu najbolje od sebe, da ukažu na svoje probleme, podijele vizije, razmišljanja, ideje, primjedbe, kritike.

Najavljeno je i pokretanje 30 besplatnih kreativnih radionica namijenjenih upravo građanima. Radionice su, baš kao i web stranica, jedan od ključnih mehanizama kojima će se nastojati detektirati konkretni problemi građana u svim segmentima i djelatnostima.

Galerija fotografija