Promocija govorne turističke karte Istre za slijepe osobe

Promocija govorne turističke karte Istre za slijepe osobe

U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, u Puli, danas je održana promocija govorne turističke karte Istre. Riječ je o trećoj, ujedno i posljednjoj fazi realizacije projekta "Boje inkluzivnog turizma", u sklopu kojega je provedena obuka turističkih vodiča za pratnju slijepih osoba, izrađena aplikacija GPS turističkih točaka za područja Pule i Premanture koja je integrirana u pametne telefone, te je na koncu izrađena i govorna turistička karta za područje čitave Istarske županije koja je osmišljena prvenstveno za slijepe, ali se njome mogu služiti i osobe koje nemaju poteškoća s vidom.

Okupljene je pozdravila voditeljica projekta Katja Meden zahvalivši volonterima, novinarima i svima koji su pomogli u realizaciji govorne turističke karte za slijepe osobe, te je naglasila kako se trenutno radi i na prijevodima na engleski i talijanski jezik. Ovaj su hvalevrijedan projekt podržali zamjenica župana Viviana Benussi i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić.

Kratku prezentaciju programa održao je Davor Horvat, autor zvučne turističke karte. Na taj se način moglo saznati da je Pula podijeljena na 25 točaka koje najvjernije oslikavaju pulsku povijest - od pulske Arene, preko parkova i muzeja pa sve do rive i Pulskog zaljeva.

Govorna turistička karta Istre osmišljena je kao govorni automat putem kojeg slijepa osoba pozivom na broj 060 890 898  može dobiti informaciju o znamenitostima. Prihod od telefonskih poziva djelomično ide teleoperateru, a dio će se donirati Udruzi slijepih.

"Veliki je to korak naprijed prema uključivanju slijepih osoba u svakodnevni život grada, ali i novootkriveni turistički potencijal", zaključio je predsjednik Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftić.