Župan Flego: Ukidanjem brdsko-planinskog statusa nazadovat će ruralna Istra

Župan Flego: Ukidanjem brdsko-planinskog statusa nazadovat će ruralna Istra

Istarski župan Valter Flego na današnjoj se konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli, osvrnuo na sutrašnju, šesnaestu po redu, sjednicu županijske Skupštine.

"Pred nama je izrada ključnog financijskog dokumenta u jednoj godini, odnosno županijskog proračuna. Prethodnih godina, usvajanju proračuna prethodila bi  dva čitanja u Skupštini. Na sutrašnjoj sjednici neće biti ni prvog čitanja. Naime, po prvi put našli smo se u situaciji da moramo planirati svoja proračunska sredstva bez zakonom propisanih Smjernica Vlade RH o očekivanim ekonomskim kretanjima u 2015. godini, odnosno bez obaveznih Uputa Ministarstva financija za izradu proračuna", naglasio je župan Flego dodajući kako je dodatna otežavajuća okolnost s kojom se Županija suočava i drastično smanjenje prihoda uzrokovano promjenom brojnih poreznih zakona koji definiraju prihode lokalnih jedinica.

Jedan od njih je novi Vladin prijedlog porezne reforme o kojem se, kao i o mogućim kompenzacijskim mjerama, saznalo uglavnom putem medijskih napisa. Njegov negativni učinak na nenamjenske prihode Proračuna Istarske županije, naglasio je župan, iznosi gotovo 20%. Dakle, ukoliko Prijedlog zakona bude usvojen, Proračun Istarske županije u 2015. bit će zakinut za gotovo 20 milijuna kuna.

"Teret nedostatka gotovo 20 milijuna kuna proračunskih sredstava nastojali smo maksimalno rasporediti na sva područja kako ne bi bili primorani u cijelosti gasiti pojedine programe i aktivnosti. No, to smanjenje ne bi nam omogućilo uravnoteženje proračunskih prihoda i rashoda da nismo već početkom godine uveli niz konkretnih mjera uštede. Racionalizacijom materijalnih troškova, točnije smanjenjem troškova plaća i prijevoza zaposlenika, te energiji uštedjeli smo prvotno 7 milijuna kuna, a potom još i dodatnih 1,2 milijuna kuna", rekao je istarski župan.
Župan se osvrnuo i na nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju kojim se želi ukinuti status jedinicama lokalne samouprave koje su klasificirane u područja posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja. Njegovim usvajanjem osam istarskih jedinica - Grad Buzet te općine: Cerovlje, Gračišće, Grožnjan, Lanišće, Lupoglav, Motovun i Oprtalj - izgubile bi taj status, što znači gubitak znatnih financijskih sredstava. U pojedinim jedinicama ta sredstva iznose i do 40% ukupnih sredstava proračuna, a njihovim gubitkom, građani će biti zakinuti za usluge i projekte koje omogućuju napredak i bolji život.

"Upravo ta sredstva njima su neophodna za opstanak jer se pomoću njih provode programi poticanja demografske obnove, rješavanje socijalnih prilika i stvaranja preduvjeta za gospodarski razvoj. Smatram da je indeks razvijenosti gradova i općina apsurdan. Po njemu ispada da je općina Lanišće razvijenija od Slavonskog Broda, a umirovljenjem ili smrću svakog građanina ta ista općina postaje sve razvijenija. Istarska županija je mnogo uložila u razvoj unutrašnjosti Istre i napravila veliki napor za njezinu revitalizaciju", poručio je župan koji smatra kako će navedene izmjene, ukoliko budu prihvaćene, uvelike nanijeti štetu unutrašnjosti Istre, a njezin razvojni put bit će ozbiljno ugrožen i nazadovan.

Predloženim zakonskim izmjenama gube svi, županija, gradovi i općine, ali najviše građani ruralne Istre. Zbog toga bi 13 tisuća Istrijana, koji žive na tim područjima, imali znatno niži životni standard. Stanovnici gradova i općina sa statusom brdsko-planinskih područja od iduće godine neće više moći računati na veću plaću zahvaljujući poreznim olakšicama. Time se, dodaje župan, stvara još veći demografski jaz i uništava ruralni dio Istre. Izjednačavanjem ruralne Istre s razvijenom obalom, rezultirat će s još većom centralizacijom države, smanjenjem izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture te smanjenje standarda građana unutrašnjosti Istre

"Za nas u Istri to je nepravedna kazna, rekao bih kazna našeg uspjeha. Jer prisjetimo se samo koliko Istra daje središnjoj državi, a koliko se od središnje države vraća u Istru. I to nam je apsolutno neprihvatljivo! Takvim potezima sve se dalje odmičemo od onoga čemu težimo i što nam je uistinu prijeko potrebno: suštinska decentralizacija", poručio je župan Flego kojem ta reforma izgleda kao parcijalno kratkoročno rješenje s dugoročno negativnim posljedicama.

Zbog svega će navedenog, zaključio je župan Flego, tražiti od Skupštine IStarske županije da podrži nastojanja gradova i općina iz središnje Istre kako bi utjecali na ne donošenje spomenutog Zakona.