"Imam ideju" - Istarska županija dodjeljuje bespovratna sredstva za nove poduzetničke ideje

"Imam ideju" - Istarska županija dodjeljuje bespovratna sredstva za nove poduzetničke ideje

Istarska županija je raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za nove poduzetničke ideje kroz projekt "Imam ideju". Cilj projekta je poduzetnicima s inovativnim idejama dati potporu u realizaciji svojih projekata, ali i poslati širu poruku da su nam inovacije ključne za održivi razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. Nagradni fond iznosi 100.000 kuna.

"Inovacije, investicije i izvoz su ključ izlaska iz krize i zato je Istarska županija pokrenula projekt "Imam ideju" s ciljem poticanja i promoviranja poduzetništva. Nove, inovativne ideje najbolji su odgovor na izazove današnje ekonomske situacije", naglasio je župan Flego na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli. Hrvatsko tržište je malo, dodao je župan, i stoga, trebamo biti orijentirani na plasiranje svojih inovativnih proizvoda i usluga na ono europsko, koje broji preko 500 milijuna potrošača.

"Naša zajednička budućnost i životni standard ovise uvelike o sposobnosti kreiranja inovativnih proizvoda, usluga, modela poslovanja i organizacija, kao i korištenju novih tehnologija. Projektom "Imam ideju" želimo inovativnim poduzetnicima dati konkretnu podršku i olakšati im proboj na tržište", rekao je župan i pojasnio kako će se sredstva dodijeliti najboljim projektima iz područja novih tehnologija i drugih područja gospodarstva koji podrazumijevaju drugačiji, inovativni pristup poslovanju, a vezani su uz pokretanje poslovanja (startup) ili koji primjenom inovativnih rješenja, značajno utječu na razvoj postojećeg poslovanja, generiranje prihoda i novih zapošljavanja.

Dodjela bespovratnih sredstava za nove i inovativne poduzetničke ideje još je jedna u nizu gospodarskih mjera koje Istarska županija provodi s ciljem pomoći gospodarstvu. Podsjetimo, Istarska županija je pripremila 10 poticajnih mjera za pomoć gospodarstvu u vrijednosti od 10 milijuna kuna. Osigurala je 8,1 milijuna kuna za razvoj turizma,  prerađivačkoj industriji dodijeljene su potpore u iznosu od 3,8 milijuna kuna, a Fond za predifinanciranje EU projekata povećan je na 6 milijuna kuna. S ciljem da se mladima omogući stjecanje prvih radnih iskustava pokrenut je projekt "Moj prvi posao" kroz koji  će se zaposliti 37 vježbenika.

Javni poziv namijenjen je postojećim mikro, malim i srednjim poduzetnicima definiranima Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva (NN br. 29/02, 63/07, 53/12, 56/13) sa sjedištem u Istarskoj županiji, te fizičkim osobama s prebivalištem u Istarskoj županiji.

Sredstva će se dodijeliti za tri prijavitelja koji budu imali najveći broj bodova u iznosima od 50, 30 i 20 tisuća kuna, a rok za prijavu ističe zaključno s 01. prosincem 2014.  godine. Namjenska sredstva će se korisniku isplatiti jednokratno, uz obvezu korisnika da ista opravda, što će se detaljno regulirati ugovorom koji će sklopiti Istarska županija i korisnik po njegovom odabiru.

Postupak dodjele bespovratnih sredstava provodit će Povjerenstvo za provedbu postupka dodjele bespovratnih sredstava za nove poduzetničke ideje čije članove Odlukom imenuje Župan Istarske županije ili osoba koju Župan za to ovlasti. Povjerenstvo ima 7 članova, od kojeg čine po jedan predstavnik Istarske županije, Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Pula, Obrtničke komore Istarske županije, Saveza udruga inovatora Istarske županije, Istarske razvojne agencije, Politehnike Pula- visoko tehničko-poslovne škole, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli- Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković".

Sve uvjete i kriterije dodjele bespovratnih sredstava te ostale informacije moguće je pronaći u Javnom pozivu i Pravilniku o postupcima i uvjetima za dodjelu bespovratnih sredstava za nove poduzetničke ideje - "Imam ideju", objavljenim na službenim stranicama Istarske županije http://www.istra-istria.hr/?id=4091.

Galerija fotografija