Veliki interes za projekt "Moj prvi posao" Istarske županije

Veliki interes za projekt "Moj prvi posao" Istarske županije

Istarska županija pokrenula je projekt "Moj prvi posao" s ciljem zapošljavanja vježbenika za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa za kojeg je do sada pristiglo stotinjak prijava. Najveći interes iskazan je za radno mjesto viši/a stručni/a suradnik/ca za međunarodne projekte u Upravnom odjelu za turizam i Upravnom odjelu za međunarodnu suradnju i europske poslove. Brojne prijave pristigle su i za radno mjesto administrativnog/e tajnika/ce za koje se traži srednja stručna sprema.

Projektom "Moj prvi posao" želi se omogućiti vježbenicima da, uz rad s mentorom, kroz godinu dana steknu iskustvo samostalnog obavljanja pojedinih poslova. Navedeno iskustvo pružit će im komparativnu prednost na tržištu rada prilikom prijave za neke slične pozicije. Ujedno to im je izvrsna prilika da praktičkim radom prošire teorijsko znanje koje su stekli tijekom dosadašnjeg školovanja kao i da se upoznaju s radom Županije i svih ostalih povezanih subjekata. Cilj stručnog osposobljavanja je jačanje zapošljivosti te stjecanje znanja i vještina potrebnih u poslovnom svijetu.

Tijekom 2013. godine, na području Istarske županije, u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u javnom i privatnom sektoru, stručno osposobljavanje prošlo je 428 osoba, a u 2014. godini, zaključno s 30. rujnom, njih 320. Iskustva dosadašnjih polaznika stručnog osposobljavanja pokazala su se više nego pozitivnima i, ono najvažnije, mnogim bivšim vježbenicima upravo je to omogućilo zapošljavanje u struci.

Podsjetimo, Istarska županija je 15. listopada 2014. godine raspisala novi javni poziv za zapošljavanje dodatnih 28 vježbenika odnosno, za prijem osoba na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Naime, zbog velikog interesa, Istarska županija tijekom 2014. godine omogućuje osposobljavanje za čak 37 mladih vježbenika, raspoređenih sukladno planu i potrebama po županijskim upravnim odjelima u Puli, Poreču, Pazinu, Labinu, Bujama i Rovinju.

Rok za prijavu na javni poziv ističe zaključno s četvrtkom, 30. listopadom 2014. godine. Ovim putem Istarska županija poziva sve zainteresirane da iskoriste priliku kako bi stekli svoja prva radna iskustva.