Svečano otvoren 17. Obrtnički sajam Istre u Puli

Svečano otvoren 17. Obrtnički sajam Istre u Puli

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović jučer je u Puli otvorio 17. obrtnički sajam Istre, a svečanosti su prisustvovali i istarski župan Valter Flego te pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Predsjednik Josipović, tom je prilikom, pohvalio rad istarskih obrtnika koji "prkose kriznom vremenu i svojim rukama i idejama zarađuju za život". Za sveobuhvatni razvoj hrvatskog obrtništva, smatra predsjednik, treba uložiti znatno veće napore te je u tom kontekstu pozdravio najave iz Vlade o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje se odnose na plaćanje PDV-a po naplati računa za sve obrtnike i male poduzetnike.

- Zalažem se za mini reformu koja bi uz predložene izmjene poreznog sustava, cjelovito razriješila brojne dileme te uvažila opravdane prigovore obrtnika na poslovno okružene, naglasio je predsjednik Josipović.

Istarski župan Valter Flego naveo je da županija provodi cijeli niz mjera kroz koje se žele potaknuti investicije i smanjiti nezaposlenost, te da su upravo obrti pokretačka snaga gospodarstva. Oni su, dodao je, i najfleksibilniji dio tog gospodarstva. Uz riječi da je sajam mjesto gdje se susreću ponuda i potražnja naveo je da, unatoč informatizaciji i digitalizaciji, ništa ne može zamijeniti sajam na kojem se sve može dotaknuti, pomirisati i okusiti.

- Veseli činjenica što i ovogodišnji sajam prkosi krizi te je unatoč znatno smanjenim sredstvima ostao na dostojanstvenoj razini, a sudjelovanjem izlagača iz više županija, sajam je prerastao okvire lokalne i regionalne manifestacije, zaključio je župan Flego.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić istaknuo je zadovoljstvo što se ovaj sajam održava u Puli te kako vjeruje da će obrtništvo u Istri početi jačati.

- Pula je grad s mnogim zapuštenim vojnim objektima koji su danas neiskorišteni potencijal, a njihova prenamjena može pomoći svima, pa i obrtnicima, kazao je Miletić.

Na ovogodišnjem sajmu predstavit će se 142 izlagača, od čega 62 iz Istarske županije, 77 iz ostalih dijelova Hrvatske i tri iz inozemstva. Sajam je otvoren do nedjelje 5. listopada.

Galerija fotografija