Svečano obilježen Dan Istarske županije i 70. obljetnica osnutka 43. istarske divizije

Svečano obilježen Dan Istarske županije i 70. obljetnica osnutka 43. istarske divizije

U Spomen domu, u Pazinu, jučer je održana svečana sjednica županijske Skupštine i Saveza antifašista Istarske županije kojom je obilježen Dan Istarske županije. Ovogodišnja svečanost, uz tradicionalnu obljetnicu donošenja povijesnih Pazinskih odluka iz rujna 1943. godine o pripojenju Istre matici domovini, bila je posvećena i 70. obljetnici osnutka 43. Istarske divizije. Najznačajnijoj partizanskoj postrojbi u Drugom svjetskom ratu, Skupština je ove godine dodijelila Grb Istarske županije, najveće županijsko godišnje priznanje. Grb su istarski župan Valter Flego i predsjednik Skupštine Valter Drandić uručili Aldu Mijandrušiću, pripadniku slavne 43. divizije.

U svome obraćanju, župan Flego istaknuo je da ove godine Županija obilježava i 20 godina postojanja, tijekom kojih je afirmirala svoje temeljne vrijednosti - antifašizam, jednakost, slobodu i demokraciju, na kojima počiva i moderna Europa. Osvrnuo se, također, na postignuća na međunarodnoj razini, posebice promicanju teza o ulasku u Europsku uniju, kao i izgradnji mostova suradnje i prijateljstva s regijama u okruženju. Govoreći o Istri, župan Flego je naglasio i postignuća na polju gospodarstva, turizma, školstva i zdravstva.

"Dva desetljeća našeg rada i truda, rezultiralo je konkretnim rezultatima, a naša Istra danas po mnogočemu prednjači! Prevalili smo veliki put do sada, no kilometre koji su pred nama treba grabiti još brže!", poručio je župan koji smatra kako se istra danas nalazi na prekretnici.

"Svjesni smo da situacija u kojoj živimo iziskuje hitne promjene. Činjenica je da državni aparat treba reducirati i racionalizirati jer je glomazan i neučinkovit. I zato mi jesmo za promjene koje će donijeti pozitivan i prijeko potreban preokret u našoj državi i koje će biti prihvatljive za sve građane i za sve krajeve ove države!", nastavio je.

Neprihvatljivo je, istaknuo je župan Flego, "ukidanje Istre i njeno utapanje u nekakvu apsurdnu, neprirodnu regiju sjevernog Jadrana i Like". Prema njegovim riječima, Istra mora ostati jedinstvena regija, ali budućim sustavnim reformama cilj mora biti decentralizacija ove precentralizirane države".

Predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić, uz povijesne obljetnice iz Drugog svjetskog rata, podsjetio je  da je 16. travnja 1993. konstituirana prva Skupština Istarske županije, te da je punih godinu dana trajala bitka oko donošenja njena prvog Statuta.

Drandić se zapitao koliko je od tada loza i maslina posađeno, boškarina uzgojeno, vodovodnih cijevi položeno, brodova porinuto i svačega još učinjeno, svakako mnogo, ali je Istra, naglasio je, "po svojim ovlastima, odgovornostima i upravljanju resursima još daleko od prave regije kakovu želimo", a to bi trebala biti "regija visoke autonomije, visoke odgovornosti i visoke kvalitete života, jer biti gospodar na svojemu ideal je i način življenja ljudi Istre".

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin uručio je istarskom županu Valteru Flegu Povelju za zasluge u razvijanju i njegovanju antifašizma.

Na svečanosti se obratio i bivši hrvatski predsjednik, počasni građanin Istarske županije i počasni predsjednik organizacije hrvatskih antifašista Stipe Mesić, ministar Uprave RH Arsen Bauk, predsjednik Saveza antifašista Istarske županije Tomislav Ravnić i predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić. Video porukom se obratio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Galerija fotografija