Ekspanzije 2014 - najavljena međunarodna izložba suvremene umjetnosti

Ekspanzije 2014 - najavljena međunarodna izložba suvremene umjetnosti

"Ekspanzije 2014" s medaljom predsjednika Talijanske Republike Giorgia Napolitana, je 3. izdanje međunarodne izložbe suvremene umjetnosti, na kojoj se žene mogu izraziti u svim umjetničkim disciplinama, dovodeći do "ekspanzije" kulture, znanja, prijateljstva, usporedba između i izvan zemljopisnih, povjesnih i političkih granica.

Na jučerašnjoj su je medijskoj konferenciji u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula predstavile zamjenica župana Viviana Benussi, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, predsjednica BPW-a Alida Perkov, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović, organizatorica s talijanske strane Graziella Valeria Rota, Dorina Vlakančić iz HDLU-a Istre i Jadranka Černjul, koordinatorica Sigurne kuće i članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije.

Put izložbe Ekspanzije je krenuo iz Trsta (2012) prema Rijeci (2012) gdje se održala pod pokroviteljstvom generalnog konzula Italije Renata Cianfaranija, preko Pazina (2012), Rovinja (2012), Poreča (2013) i Raba (2014) kako bi se realizirala u Puli.

Pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pule, "Ekspanzije" otvara svoja vrata 19. rujna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula s susretom "Voci di Donne", performansom naracije u kojoj će žene poduzetnice, znanstvenice i umjetnice govoriti o svojem životnom putu, nadilazeći dob i razloge za razlike u iskustvu, nacionalnosti i kulturne sredina iz koje potječu.

Slijedi otvaranje umjetničke izložbe "Vernissage" u galeriji MMC Luka - dvorana Anex u Puli u koje će nas uvesti kantautorica i glumica Elis Lovrić a koja će ostati otvorena do 30. rujna.

Brojne će umjetnice iz Italije, Slovenije i Hrvatske izložiti svoje radove. Uz njih sudjeluju i učenice i učenici Umjetničke škole i državnog instituta "Enrico e Umberto Nordio" iz Trsta, sa svojim nastavnicama.


Organizatori i organizatorice ovog izdanja su: Espansioni, Galerija MMC Luka - Anex, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Hrvatsko Društvo Likovnih Umjetnika Istre (HDLU), BPW (Business and Professional Women) Pula, ArteVita Gente Adriatica FVG.