Primanje u povodu 23. obljetnice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske

Primanje  u povodu  23. obljetnice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske

Povodom obilježavanja  23. obljetnice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske, istarski župan Valter Flego upriličio je danas u sjedištu Istarske županije, u Puli, prigodno primanje za izaslanstvo te vojne  postrojbe. Brigada je formirana 7. rujna 1991. godine. Bila je to prva veća organizirana vojna postrojba iz Istre koja je sudjelovala u Domovinskom ratu na ličkoj bojišnici. Značajno je i njezino sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja".

Uz čestitke u povodu obilježavanja 23. obljetnice osnutka 119. brigade,  župan Flego je naglasio kako je Istarska županija ponosna  na veliki angažman i sudjelovanje 119. brigade u Domovinskom ratu.

"Brigada je časno i u cijelosti  ispunila postavljene joj zadatke, i nije iza sebe na ratištima ostavila nešto zbog čega bi se danas morali sramiti. Slikovit naziv "brigada bez mrlje" krasi 119. brigadu i mislim da je to na ponos i čast svim njezinim članovima", rekao je župan.

Čestitkama se pridružio i zamjenik pulskog gradonačelnika Fabrizio Radin koji je kazao kako bez angažmana 119. brigade, danas ne bi bili slobodna zemlja, članica Europske unije.

O slavnom putu brigade, kroz koji je prošlo više od šest i pol tisuća pripadnika, govorili su njezini zapovjednici Marijan Mužinić, Branko Bošnjak i Roberto Fabris. Tom su se prilikom ujedno zahvalili Županiji na dugogodišnjoj podršci.

Proslava 23. obljetnice osnutka 119. brigade započela je prije dva dana prigodnim obilježavanjem u Rovinju i Labinu, dok je središnja proslava predviđena za nedjelju, 07. rujna, u Puli. U prijepodnevnim satima na Središnji križ pulskog gradskog groblja, te na spomenik braniteljima Domovinskog rata položit će se vijenci, nakon čega program nastavlja u parku Kluba 119. brigade (ulica Bartolomeo dei Vitrei 16).

Galerija fotografija