Župan Flego na radnom sastanku o nacrtu prijedloga Zakona o regionalnom razvoju

Župan Flego na radnom sastanku o nacrtu prijedloga Zakona o regionalnom razvoju

Istarski župan Valter Flego i, u svojstvu predstavnika Udruge gradova RH, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić su, u Uredu predsjednika Republike Hrvatske, u Zagrebu, prisustvovali radnom sastanku na temu nacrta prijedloga Zakona o regionalnom razvoju. Na radnom sastanku sudjelovali su i predstavnici ostalih županija, te zamjenik i pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz i Venko Ćurlin koji su predstavili aktualni nacrt Zakona, nakon čega je uslijedilo iznošenje mišljenja, stavova i primjedbi prisutnih.

Župan Flego izrazio je nezadovoljstvo kriterijima po kojima se izračunava indeks razvijenosti gradova. Naime, temeljim tih kriterija svih osam istarskih jedinica lokalne samouprave sa statusom područja posebne državne skrbi ili brdsko-planinskih područja gubi status te proračunska sredstva u iznosu od ukupno 23,5 milijuna kuna godišnje.

"Time se čini velika nepravda prema unutrašnjosti Istre koja se ionako suočava s problemom nedovoljne naseljenosti, a ukidanjem statusa ta će područja biti dodatno osiromašena. Uvođenje ovog statusa prije deset godina smatralo se oblikom decentralizacije određenog nivoa sredstava, a njegov gubitak u prvom će redu, osjetiti građani koji tamo žive", naglasio je župan Flego koji smatra da bi se u obzir trebao svakako uzeti kriteriji nadmorske visine. 

Uvođenje planskih područja druga je stvar kojoj se župan Flego oštro usprotivio, ponovivši kako je apsolutno neprihvatljivo da se Istra utopi u neko neprirodno područje Sjevernog Jadrana i Like. Župan je negodovao jer smatra kako ni danas nije dobio valjan argument u korist planskih područja.

"Podsjetio bih i na Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre koju je Skupština Istarske županije jednoglasno usvojila i koja jasno poručuje naš stav o oduzimanju Istri statusa županije. Takvo rješenje neće prihvatiti ni saborski zastupnici iz Istre", zaključio je župan Flego.

Predsjednik Josipović složio se da u nacrtu Zakona još puno toga treba doraditi te postoji dodatnog prostora za poboljšanja. Predsjednik je zamolio resorno ministarstvo da uvaži i  ugradi danas iznesena mišljenja.

Foto: Ured predsjednika RH/Filip Širanović

Galerija fotografija