Župan Flego na prezentaciji rada Ljetne škola mira

Župan Flego na prezentaciji rada Ljetne škola mira

Istarski župan Valter Flego danas je prisustvovao javnoj prezentaciji rada ovogodišnje Škole mira, u Odmaralištu mladih "Veli Jože", u Savudriji. Prezentaciji je prisustvovao i ministar branitelja RH Predrag Matić.

Župan Flego izrazio je zadovoljstvo što mladi imaju priliku upoznati se i učiti o bitnim događajima koji su obilježili povijest kako naše Istre, tako i cijele države. Povijest se, smatra župan, treba učiti kako se ona ne bi ponovila. "Za slobodu Istre i njezinih stanovnika stradalo je na tisuće nevinih ljudi, kojima je zajednička ideja antifašizma i jednakih prava na život svakog pojedinca bila iznad bilo kojeg drugog interesa. Zahvaljujući toj borbi, naša regija je danas prepoznata kao slobodna i otvorena, multietnička, višejezična zajednica koja trajno njeguje svoje temeljne vrijednosti", naglasio je župan dodajući kako su suživot i antifašizam duboko utkani u istarsko tlo i nemaju alternative.

"Povijest nas je naučila da je to jedini ispravan put, a na nama je da ga bespogovorno štitimo i branimo te da iste vrijednosti ostavimo u nasljeđe budućim naraštajima. Stoga, sam neizmjerno sretan što su mladi prepoznali važnost ove ljetne škole i tema kojima se ona bavi", zaključio je istarski župan.

Ljetna škola mira u Savudriji, namijenjena je mladima uzrasta od 16 do 24 godine, koji su zainteresirani za sadržaje što se odnose na civilizacijske tekovine, poput ljudskih prava, demokracije i antifašizma. Škola, koju organizira Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, obrađuje teme iz povijesti NOB-a, holokausta, radikalizma i ekstremizma danas, antifašizma danas, metode rada i organizacije SABA RH i drugih antifašističkih udruga. U sklopu Ljetne škole organiziraju se i tribine, razgovori, druženja, te kulturni i sportski sadržaji, uz upoznavanje s multikulturalnošću i poviješću Istre.