Studijski obilazak razvojnih i investicijskih projekata

Studijski obilazak razvojnih i investicijskih projekata

Istarski župan Valter Flego poveo je jučer tijekom dana vijećnike Skupštine Istarske županije u Studijski obilazak Županijskog centra za gospodarenje otpadom - Kaštijun, zatim uljare "San Lorenzo", odnosno budućeg Centra za maslinarstvo Istarske županije, te lokacije Gortanovog brijega, gdje djeluje Edukacijski gastronomski centar Istre "Key Q".

Vijećnici su, po prvi put, imali priliku neposredno se upoznati s važnim razvojnim i investicijskim projektima uz stručno vodstvo i uz prezentaciju svakog projekta pojedinačno.

"Zahvalio bih vam što ste prihvatili poziv da obiđemo te se iz prve ruke uvjerimo u aktivnosti na ove tri lokacije. Ideja je bila vrlo jednostavna, da učinimo odmak i vidimo ideje, da date vaše prijedloge i postavite pitanja kako bismo razbili barijeru udaljenosti i izbliza vidjeli napredak investicija", izjavio je župan početkom obilaska ŽCGO Kaštijun pozvavši vijećnike da daju inicijative za buduće, slične obilaske.

"Ovo je jedan novi pristup radu s vijećnicima te model kako želim i ubuduće s njima raditi. Na ovaj način možemo direktno i zajedno donositi odluke važne za Istru, a vijećnici imaju mogućnost na licu mjesta saznati sve što ih zanima", naglasio je istarski župan.

Kako je vijećnicima objasnila direktorica Kaštijuna Vesna Dukić, gradnja Županijskog gospodarskog centra napreduje vrlo dobrom dinamikom te će biti završena krajem godine. ŽCGO Kaštijun je projekt financiran iz europskih fondova, te je dobiveno 25 milijuna eura bespovratnih sredstava za njegovu izgradnju. Projekt vodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prošao je sve revizije i radi se za dugoročno razdoblje od narednih 30 godina.

U obilasku uljare San Lorenzo i budućeg Centra za maslinarstvo Istarske županije u Vodnjanu, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre - AZRRI Gracijano Prekalj izvijestio je župana i vijećnike kako je namjera povezati sve potrebe istarskog maslinarstva kroz Centar, od podizanja dugogodišnjih nasada, određivanja vremena i načina berbe, do prerade i valorizacije ploda masline i maslinovog ulja. Tijekom proteklih godina, kazao je Prekalj, istarskim proizvođačima podijeljeno je 2 milijuna sadnica mladih maslina te su revitalizirani brojni stari maslinici, što je stvorilo zdravu proizvodnu osnovu. Budući Centar imat će savjetodavnu ulogu za maslinare s cijelog područja Istarske županije, te važnu ulogu registrirane punionice, a vršit će i istraživanje i razvoj. Uljarom upravlja AZRRI, a u narednom razdoblju očekuje se preseljenje djelatnika društva MIH - Made in Histria, čiji je osnivač Istarska županija, u uljaru "San Lorenzo. Naime, radi ostvarenja proračunskih ušteda te povećanja efikasnosti u poslovanju, MIH je pripojen AZRRI-ju. Također, predstoji i uređenje administrativnih prostorija s priručnim laboratorijem te sala za organoleptičko kušanje maslinovog ulja, odnosno za edukacije i prezentacije.

Na Gortanovom brijegu u Pazinu, gdje djeluje Centar za edukaciju gastronomije Istarske županije "Key Q", u okviru Centra za edukaciju i međunarodnu suradnju, financiranog, također, sredstvima Programa IPA prekogranične jadranske suradnje, vijećnici i župan upoznali su se s potencijalima ove lokacije na kojoj će uskoro djelovati i Centar za održivi razvoj stočarstva. U planu su i preradbeni kapaciteti za voće, povrće, šumsko voće i bobice, ljekovito bilje, mlijeko i drugo, a u izgradnji su i dvije štale za istarskog boškarina.

"Dobivaju se certifikati, znanja i vještine, koje možemo aplicirati direktno u gospodarstvo, turizam i, posebice, poljoprivredu", naglasio je direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj.

Vijećnici su tijekom Studijskog obilaska dobili sasvim novi neposredan uvid u razvojne projekte Istarske županije te su izrazili zadovoljstvo novim načinom suradnje s istarskim županom.

Galerija fotografija