Župan Flego na otvorenju Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti

Župan Flego na otvorenju Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti

Istarski župan Valter Flego danas je prisustvovao svečanom otvorenju Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti pri Istarskim domovima zdravlja - Ispostava Pula, financiranog u sklopu europskog projekta "Love Your Heart". Otvorenju su prisustvovali iz županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić te pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić.

Župan Flego tom je prigodom istaknuo kako su kardiovaskularne bolesti jedan od prioritetnih javno-zdravstvenih problema u Istarskoj županiji što je utvrđeno i Planom za zdravlje Istarske županije. Upravo iz tog razloga, smatra župan, nužno je povoditi kontinuirane programe s ciljem prevencije obolijevanja. Naime, u Istarskoj županiji kardiovaskularne bolesti čine ukupno 54% svih smrti, te su vodeći uzrok hospitalizacija i invalidnosti.

"Otvorenje Centra je značajan korak u smjeru same prevencije jer će imati ulogu umrežavanja svih pružatelja  usluga u prevenciji KVB te njihovoj razmjeni iskustava, informiranja i educiranja građana kroz individualna i grupna savjetovanja", naglasio je župan Flego dodajući kako će se takav model rada provoditi na području cijele Županije, a Centar će biti koordinator aktivnosti.

Za potrebe Centra preuređene su tri prostorije, od kojih su dvije namijenjene za edukaciju edukatora i pacijenata (individualno savjetovanje i grupni rad), a treća je dvorana u podrumskim prostorijama.

Nabavljena je informatička i audiovizualna oprema za edukaciju.

Od medicinske opreme je u tijeku nabava odobrena rebalansom proračuna Projekta: 7 Holtera tlaka i 1 Holter ekg-a sa softwerom.

Za vođenje Centra je zaposlen jedan prvostupnik fizikalne terapije koji će uz koordiniranje Centra raditi na rehabilitaciji pacijenata.

Uz Centar je uređena i dvorana koja je opremljena spravama i pomagalima za jačanje kardiovaskularnog kapaciteta pacijenata s rizikom od nastanka KVB ili nakon KV incidenta: 3 trake za trčanje, orbitrek, sobni bicikl, strunjače, lopte i štapovi za nordijsko hodanje.

Galerija fotografija